hamburger-icon

Kliker.info

Nova drama u BiH : Pritoka Spreče u samo 15 minuta poplavila dva naselja kod Gračanice (Video)

Nova drama u BiH : Pritoka Spreče u samo 15 minuta poplavila dva naselja kod Gračanice (Video)

25 Maja
17:03 2014

gracanica123Kiša koja je u subotu padala na sjeveroistoku BiH uzrokovala je nove poplave, piše Dnevni avaz . U naselju Orahovica kod Gračanice, u subotu oko 17.30 sati došlo je do plavljenja naselja Orahovica i Donja Orahovica. U samo 15 minuta ova dva naselja je poplavila Moranjačka rijeka, koja u ovaj dio dolazi iz pravca Srebrenika kao pritoka rijeke Spreče.Mještani Orahovice kažu da je brdski dio zadesio prolom oblaka i da se sva voda slila prema ravničarskom dijelu naselja.

Za samo 15 minuta voda je potopila prve spratove domaćinstava, a nivo vode je iznosila i do 120 cm. Mulj i nanosi blata su preko 20 cm.Ovaj dio Gračanice bio je potopljen 15. i 16. maja nakon izlijevanja rijeke Spreče. Štete od najnovije poplave za stanovnike ovog kraja su još veće i nenadoknadive jer većina stanovništva živi od poljoprivrede, navodi  Аvaz.Na YouTubeu se pojavilo nekoliko snimaka potopa u Donjoj Orahovici, u kojoj je, prema autoru jednog od videa, vodena bujica odnijela stari vodeni mlin.

U Bosanskoj posavini i dalje na snazi izvanredno stanjeZa područje Bosanske posavine i u nedjelju vrijedi stanje izvanredne zaštite od poplava, saopštila je bosanskohercegovačka Agencija za vodno područje rijeke Save.U redovnom izvještaju  ove agencije navodi se kako vodostaj Save i dalje opada pa je u protekla 24 sata niži do 27 centimetara.Voda se i dalje sporo povlači iz poplavljenih područja što posebno vrijedi za općine Bosanski Šamac, Odžak, Domaljevac i Orašje.Veliki broj osoba, uglavnom starijih  te žena i djeca i dalje su u centrima za kolektivni smještaj gdje su evakuirani nakon prošlotjednih poplava a potrebna im je hrana i lijekovi kao i medicinska skrb.Iz službi civilne zaštite i općinskih kriznih štabova u Bosanskoj posavini podjećaju na povećane opasnosti od zaraza uslijed naglog porasta temperature zraka te najezde komaraca.Za sada nema naznaka pojave epidemija. (Kliker.ino-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku