hamburger-icon

Kliker.info

Nova blamaža : Komšić za Krišto nije Hrvat!

Nova blamaža : Komšić za Krišto nije Hrvat!

12 Septembra
03:54 2015

BorjanaKomsic21Izvana uglavnom gladac, iznutra teški jadac! Tako bi se mogao opisati Parlament BiH u kojem ne prestaju stranačko-personalne bitke i svađe koje se, bez obzira na nastojanja, više ne mogu sakriti. Najnovija svađa izbila je zbog Izaslanstva Parlamenta BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe.

Sporan i sastav

Sastav Izaslanstva odredili su početkom travnja svojim glasovima zastupnici Parlamenta BiH i za predsjedavajućeg izabrali Senada Šepića (SDA), za zamjenicu Borjanu Krišto (HDZ). Članovi su Damir Arnaut (SBB), Darko Babalj (SDS), Mladen Bosić (SDS), Bariša Čolak (HDZ), Nermina Kapetanović (SDA), Željko Komšić (DF), Saša Magazinović (SDP) i Milica Marković (SNSD).

Sasvim neočekivano sada je izbio sukob i zbog nacionalnog sastava Izaslanstva. Benzin na vatru prema jučerašnjim informacijama, sasula je Borjana Krišto, zamjenica predsjedavajućeg Izaslanstva i predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamenta BiH. Ona je kazala da Željko Komšić, član Izaslanstva i zastupnik DF-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH “nije legitimni predstavnik hrvatskog naroda iako se tako izjašnjava”. Time je osporila odluku Parlamenta o izboru Komšića u Izaslanstvu, ali i, pojednostavljeno kazano, stavila ga na listu onih koje ne priznaje za Hrvate.

Veza s Vijećem Europe

U biti, to nije ništa novo jer njen stranački šef Dragan Čović nikada nije priznao Komšića kao “legitimnog predstavnika Hrvata”, čak ni u vrijeme kada je Komšić dva puta zaredom, 2006. i 2010. godine, uvjerljivom većinom glasova pobjeđivao na izborima za  člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda. Primjerice, na izborima 2010.  Komšić je kao kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva dobio 337.065, a  Krišto 109.758 glasova.

Stav Demokratske fronte od početka je jasan: o predstavnicima građana u vlasti odlučuju samo izbori i “jedino mjerilo legitimnosti su Ustav i zakoni, a ne članstvo u HDZ-u ili bilo kojoj političkoj stranci”.Zanimljivo je da je nedavno  Josip Jerković koji je na izborima prošle godine kao kandidat HDZ-a izabran za potpredsjednika Republike Srpske izjavio: “Moramo biti svjesni činjenice da su Hrvati ne samo oni iz HDZ-a nego svi koji se tako izjašnjavaju, a članovi su nekih drugih političkih stranaka”.

Svađe i sukobi zbog Izaslanstva Parlamenta BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe, a nejasno je još kako će se završiti, donijet će ovoj zemlji samo nove probleme, muke i blamaže u Europi. Ovo utoliko više što je u nadležnosti Izaslanstva sudjelovanje u radu Parlamenta Vijeće Europe i predstavljanje BiH i posebno stalna veza s Monitoring komitetom Vijeća Europe koji pažljivo prati kako naša zemlja ispunjava obveze koje je sama preuzela i na osnovi toga izrađuje izvještaje.

(Kliker.info-DL)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku