hamburger-icon

Kliker.info

Nova ambasadorica SAD-a doputovala u Sarajevo: Presretna sam, jedva čekam prvi radni dan

Nova ambasadorica SAD-a doputovala u Sarajevo: Presretna sam, jedva čekam prvi radni dan

13 Januara
16:57 2015

Cormack11Nova ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Maureen Elizabeth Cormack stigla je danas u Sarajevo gdje je na Međunarodnom aerodromu poručila da je iznimno počastvovana što je ona ta koja će nastaviti raditi na izgradnji i jačanju veza između SAD-a i BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

“Moj odmor je gotov. Jedva čekam da počnem da radim. Prva stvar sutra ujutro će biti da odem na radno mjesto u Ambasadu”, kazala je Cormack u izjavi medijima na Sarajevskom aerodromu.Podsjetila je da je na ceremoniji polaganja zakletve prošle sedmice, podsekretar Patrick Kennedy kazao da postoji jedinstvena historijska veza, spona koja povezuje BiH i SAD.

“Iznimno sam počastvovana što sam ja ta koja će nastaviti raditi na izgradnji i jačanju tih veza. Naravno, mediji imaju ključnu ulogu u onome što mi radimo i radujem se i nadam se da ću imati priliku nastaviti saradnju sa svima vama”, poručila je Cormack.

Kako je kazala, drago joj je što je konačno stigla u BiH.”Dugo sam čekala ovaj trenutak da dođem ovdje. Juče sam bila u Bruxellesu gdje sam imala neke konsultacije sa predstavnicima EU i NATO saveza, naravno, da bih što spremnija dočekala svoje zadatke ovdje u smislu aspiracija BiH na njenom euroatlantskom putu”, poručila je Cormack.

Podsjetila je i na to da je otpravnik poslova Ambasade SAD-a u BiH Nicholas Hill u proteklih 18 mjeseci uradio izvrstan posao u BiH.

“Tu sam spremna da nastavim slijediti politiku koju su oni, ovdje u Ambasadi, promovirali i, naravno, jedva čekam da upoznam što je moguće više građana BiH”, kazala je Cormack.Sa ambasadoricom Cormack u BiH su danas doputovali i njen suprug William i kćerka Margaret.

Medije je pozdravila na bosanskom jeziku.Maureen Elizabeth Cormack kao američka diplomatkinja radila je u Poljskoj i Južnoj Koreji. Cormack je 6. januara u Washingtonu položila zakletvu. Sjedinjene Države nisu imale ambasadora u BiH od 2013. kada je sa dužnosti otišao Patrick Moon. Američki Senat je njeno imenovanje konačno potvrdio u novembru prošle godine. Od odlaska Patricka Moona dužnost otpravnika poslova obavljao je Nicholas Hill.

(Kliker.info-A)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku