hamburger-icon

Kliker.info

Nouriel Roubini predviđa : Dolazi nova kriza i recesija

Nouriel Roubini predviđa : Dolazi nova kriza i recesija

03 Decembra
19:59 2013
Svijet je ponovo na rubu nove financijske krize, jer niske kamate u Francuskoj, Njemačkoj i drugim razvijenijm ekonomijama potiču krizno stanje na tržištu nekretnina, tvrdi poznati američki ekonomist Nouriel Roubini. Vjeruje da će već "napuhani baloni" na tržištu nekretnina prije ili kasnije "eksplodirati". Poslije toga treba očekivati novu hipotekarnu krizu i recesiju u svjetskoj ekonomiji.Roubini, koji upravlja i investicijskim fondom "Roubini global economics" i prvi je među poznatim međunarodnim ekonomistima predvidio izbijanje globalne financijske krize u ljeto 2008. godine, ističe da je ta velika kriza za posljedicu imala i seriju kolapsa tržišta nekretnina u mnogim zemljama, uključujući najrazvijenije.

U tekstu koji prenosi elektronsko izdanje "Project syndikata", Roubini podsjeća da je hipotekarna kriza prvo buknula u SAD-u, raširivši se potom u veliki financijski problem koji je poslije najveće svjetske ekonomije bolno, zbog nedostatka odgovarajućeg nadzora u poslovanju banaka i drugih financijskih institucija, pogodio Veliku Britaniju, Španjolsku, Irsku, i niz drugih zemalja.Pet godina poslije te krize opet smo svjedoci pojave novih financijskih problema, ako ne i pravih "balona" na tržištu nekretnina u Švicarskoj, Švedskoj, Njemačkoj, Francuskoj i nekim drugim europskim zemljama, ali i Kanadi, Australiji, Novom Zelandu, a prije svega u Velikoj Britaniji, prvenstveno u Londonu, uvjeren je Roubini.

Na tržištu brzo rastućih ekonomija također, prema riječima američkog ekonomista, primjetna je pojava "balona" na tržištu nekretnina, što je slučaj u Hong Kongu, Singapuru, Kini i Izraelu, ali i i velikim gradskim centarima kakvi se nalaze u Turskoj, Indiji, Indoneziji i Brazilu."Postoji mnoštvo naznaka da su se na tržištu tih zemalja već pojavili ‘baloni’: cijene nekretnina brzo rastu, razlika između cijena nekretnina i zarada postala je ogromna i još raste, a obim hipotekarnih kredita, u svim zajmovima domaćinstava, ostaje visok", ističe Roubini.On također tvrdi da su se takvi "baloni" u mnogim zemljama pojavili zbog vrlo niskih kratkoročnih i dugoročnih kamatnih stopa.Roubini kaže da u uvjeti slabog ekonomskog rasta, visoke nezaposlenosti i niske inflacije velika likvidnost na koju utiču novčana politika središnjih banaka dovodi do rasta cijena aktive, počevši od cijena nekretnina. (Kliker.info-Seebiz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku