hamburger-icon

Kliker.info

Nomad Capitalist istražio : Švedski pasoš najpoželjniji na svijetu

Nomad Capitalist istražio : Švedski pasoš najpoželjniji na svijetu

03 Marta
16:01 2017

Švedski pasoš najpoželjniji je na svijetu, a za njim slijede pasoši drugih zemalja Evropske unije, dok Sjedinjene Američke Države dijele 35. mjesto sa Slovenijom, pokazalo je istraživanje firme Nomad Capitalist, koja je nedavno rangirala 199 zemalja po “vrijednosti državljanstva”.

Prema istraživanju, švedski pasoš omogućava putovanje bez vize u 176 država ili teritorija, prenosi Tanjug.

Osnivač Nomada Andrew Henderson objasnio je da se sa švedskim pasošem “možete lako osloboditi taksi u Švedskoj i otići živjeti negdje gdje su takse niske, bez mnogo glavobolje”, prenosi agencija Bloomberg.

S druge strane, naglasio je da biti državljanin SAD-a “nije tako sjajno kao što se čini”.

Pad popularnosti američkog pasoša

Američki pasoš, zajedno sa britanskim i njemačkim, nekada je smatran “najboljim” na svijetu, a sada se rangira ispod nekoliko evropskih nacija.Od prva 43 mjesta na listi Nomada 33 zauzimaju evropske zemlje.

Bloomberg navodi da je za građane svih tih zemalja zajednička niska stopa poreza u odnosu na dohodak, bez obzira na to gdje žive.SAD, s druge strane, naplaćuje porez gdje god da je novac zarađen.

Prema izvještaju te firme, prošle godine više od 5.400 ljudi odreklo se državljanstva SAD-a, čime je oboren rekord.Pasoš SAD-a i Slovenije, koji dijele 35. mjesto na listi, omogućava putovanje bez viza u 174 države.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku