hamburger-icon

Kliker.info

Noćni vukovi opasnost za nacionalnu sigurnost: Aleksandru Zaldostanovu Hirurgu zabranjen ulazak u BiH!

Noćni vukovi opasnost za nacionalnu sigurnost: Aleksandru Zaldostanovu Hirurgu zabranjen ulazak u BiH!

15 Marta
02:26 2018

Vođi Noćnih vukova Aleksandru Zaldostanovu od danas je zabranjen ulazak u BiH, saznaje Žurnal.  Osim Zaldostanovu, ulazak u BiH zabranjen je i Saši Saviću, srbijanskom državljaninu koji slovi za šefa Noćnih vukova na Balkanu. Zaldostanova i Savića bh institucije proglasile su opasnošću po nacionalnu sigurnost i odluka je dostavljena Graničnoj policiji BiH na dalje postupanje.  Ostali članovi Noćnih vukova, kako saznaje Žurnal, u slučaju eventualnog ulaska u BiH bit će posebno tretirani.

Aleksandar Zaldostanov jedan je od najboljih prijatelja ruskog predsjednika Vladimira Putina. On je trebao predvoditi devetodnevnu bajkersku turu po Balkanu nazvan – „Ruski Balkan“.  U sklopu te turneje, koja je trebala početi 19. marta ove godine, bio je planiran dolazak Noćnih vukova u Banja Luku, gdje je predsjednik RS-a Milorad Dodiktrebao uručiti posebno priznanje Aleksandru Zaldostanovu.

Hirurg, kako je nadimak Zaldostanova, od 2014. godine nalazi se na crnoj listi SAD-a zbog svojih veza i aktivnosti sa separatistima u Ukrajini.

„Članovi bajkerske grupe Noćni vukovi služili su snagama krimske samoodbrane od februara 2014. godine, koja je podržavala lokalno stanovništvo protiv vlasti Ukrajine. U martu 2014. godine Noćni vukovi su provodili zastrašivanje i kriminalne aktivnosti u Ukrajini, a također su oteli i napali ukrajinskog zvaničnika granične straže. Noćni vukovi su bili blisko povezani sa ruskim specijalnim službama, pomagali su regrutovanje separatističkih boraca za Donjeck i Luganjsk. Tokom napada na Glavni štab ukrajinske mornarice u Sevastopolju krajem marta 2014. godine, Zaldostanov je koordinirao oduzimanje oružja ukrajinskim snagama“, navedeno je u odluci kojom su Noćni vukovi i njihov vođa Aleksandar Zaldostanov stavljeni na crnu listu SAD-a.

Ovom odlukom, koju je potpisao tadašnji američki predsjednik Barack Obama, Zaldostanov je označen kao organizator akcija koje su prijetnja miru, stabilnosti, bezbjednosti i teritorijalnom integritetu Ukrajine.

Nekoliko mjeseci nakon ove odluke američke administracije, Zaldostanov se u Beogradu susreo sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom  kojem je poklonio prsluk Noćnih vukova. Skoro tri godine kasnije, 9. januara 2018. godine, Dodik je Zaldostanova odlikovao ordenom časti sa zlatnim zracima. Hirurg se tada nije pojavio na svečanosti, ali je orden, u njegovo ime, preuzeo vozač ministra u Vladi RS-a Petra Đokića koji je neformalni šef Noćnih vukova u BiH. Tokom parade povodom neustavnog dana RS,  u defileu u Banja Luci su učestvovali i Noćni vukovi.

Jedan od najbližih saradnika Aleksandra Zaldostanova je Saša Savić iz Niša. On se u srbijanskim medijima hvalio svojim učešćem u paravojnim aktivnostima u Donjecku i Donbasu. Savić je počasni član udruženja Srbska čast iz Niša koji su bili u direktnoj vezi sa ruskim generalima i kojima je, također, zabranjen ulazak u BiH.

„Srbska čast za mene je nešto  najsvetije“, govorio je Savić u promotivnom videu o Srbskoj časti.

img-5965

Savić je nekoliko puta dolazio u BiH, gdje se imao sastanke sa zvaničnicima Republike Srpske.

(Kliker.info-Žurnal)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku