hamburger-icon

Kliker.info

Nobelovac Deaton tvrdi : Novac čovjeka čini sretnim samo do određenog iznosa ?

Nobelovac Deaton tvrdi : Novac čovjeka čini sretnim samo do određenog iznosa ?

14 Oktobra
06:56 2015

AngusD1Dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade za ekonomiju, Angus Deaton, koji smatra da novac čini čovjeka sretnim samo do iznosa od 75.000 dolara bruto po domaćinstvu godišnje, u svojoj prvoj izjavi po dobijanju velikog priznanja, kritički se osvrnuo na nejednakost u svijetu.

“Kratkoročno, samo politička stabilizacija situacije u konfliktnim zonama može da riješi takav sticaj okolnosti (nejednakost u dohocima i slično)”, rekao je Deaton u interviju datom Nobelovoj fondaciji po primanju priznanja.

Drugim riječima, sve dok politički lideri ne budu riješili geoplitičke konflikte, počev od izbjegličke krize, nejednakost u dohocima će i dalje trajati, naveo je Deaton, a prenio francuski list Figaro koji je ocijenio da mu je značajno priznanje dodijeljeno u trenutku kada tema nejednakosti u raspodjeli dohotka predstavlja sve veću prijetnju svijetu.

List je podsjetio da je ovogodišnji laureat 2010. iznio tvrdnju da novac čini sretnim čovjeka samo do iznosa od 75.000 dolara bruto po domaćinstvu godišnje.

“Vjerovatno da su 75.000 dolara granica iznad koje rast dohotka neće više popraviti kapacitet individue u pogledu emotivnog života, kao što je vrijeme provedeno sa onima koji su mu dragi, izbjegavanje bola i bolesti i uživanje u slobodnom vremenu”, zaključak je dva nobelovca, ovogodišnjeg Deatona i onog iz 2002. Amerikanca izraelskog porijekla Daniela Kahnemana.

Kako bi došli do takvog zaključaka, dvojica eksperata su proučavali rezultate ankete američkog instituta Gallup-Healthways u kojoj je učestvovalo tokom 2008. i 2009. oko 450.000 američkih ispitanika.O optimalnoj zaradi mnogo se pričalo 2010. zbog toga što je grčka kriza bila tada u punom jeku.

Iznos od 75.000 dolara godišnje, ili mjesečno 6.250 dolara, ekvivalent je za sadašnjih 5.500 eura mjesečno po domaćinstvu, što je 2010. vredjelo 4.900 eura, pošto je u međuvremenu dolar u odnosu na euro porastao više od 12 posto.

“Da li bi pet godina poslije, ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju ostao pri ovoj tvrdnji?”, pita se list Figaro.

“Ne može se tvrditi da se Francuzi slažu sa njegovim mišljenjem, jer je anketa sprovedana u martu ove godine pokazala da oni smatraju da minimalna mjesečna suma po osobi treba da bude 1.693 eura ili 3.500 eura po bračnom paru, a da se osoba smatra bogatom ukoliko ima minum 5.000 eura mjesečnog dohotka”, navodi Figaro.

(Kliker.info-Tanjug)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku