hamburger-icon

Kliker.info

Noam Chomsky : Nema baš puno država na svijetu gdje većina populacije vjeruje kako Božja ruka upravlja evolucijom!

Noam Chomsky : Nema baš puno država na svijetu gdje većina populacije vjeruje kako Božja ruka upravlja evolucijom!

11 Oktobra
23:41 2014

Noam3Poznati svjetski autor Noam Chomsky dao je intervju za američki list TruthOut te se pritom osvrnuo na niz tema, od aktualnog američkog napada na ISIL u Siriji i Iraku, do situacije oko Palestine i Ukrajine. Prenosimo dio intervjua koji se odnosi na aktualni angažman američke anti-ISIL koalicije. Intervju je vodio novinar C.J. Polychroniou. Intervju je objavljen i u grčkom tjedniku Eleftherotypia.

C.J. Polychroniou: “U televizijskom nacionalnom obraćanju uoči 13. obljetnice napada na SAD 11. rujna, Obama je poručio američkom narodu i ostatku svijeta kako SAD ide natrag u rat u Iraku, ovog puta protiv samoproglašene Islamske Države Iraka i Levanta (ISIL). Da li je Irak nedovršeni posao američke invazije iz 2003. ili je tamošnja situacija jednostavno neminovni ishod strateške agende Imperija Kaosa?”

Noam Chomsky: “‘Neminovno’ je teška riječ, no pojava ISIL-a i generalno širenje radikalnog džihadizma je poprilično prirodan ishod američkog udaranja maljem po krhkom iračkom društvu koje se jedva držalo zajedno nakon desetljeća američko-britanskih sankcija koje su bile toliko pogubne da su i uvaženi međunarodni diplomati koji su ih proslijedili u UN-u podnijeli ostavke u znak prosvjeda ističući kako su iste ‘genocidne’.

Jedan od najuvaženijih američkih mainstream analitičara Bliskog istoka, bivši CIA operativac Graham Fuller, nedavno je zapisao kako smatra da je ‘SAD jedan od ključnih stvoritelja ISIL-a. SAD nije planirao stvaranje ISIL-a, ali američke destruktivne intervencije na Bliskom istoku i rat u Iraku bile su osnovni razlozi koji su doveli do rađanja ISIL-a’.Smatram da je u pravu. Ova situacija je katastrofa za SAD, ali to je prirodan rezultat američke invazije. Jedna od posljedica američko-britanske agresije bila je rasplamsavanje sektaških sukoba koji sada razbijaju Irak na komade i koji su se proširili cijelom regijom uz strašne posljedice”.

C.J. Polychroniou: “Izgleda kako ISIL predstavlja novu vrstu džihadističkog pokreta, pokreta s većom tendencijom prema barbarizmu s ciljem ostvarenja misije, ponovnog uspostavljanja Islamskog kalifata, no u isto vrijeme s većom lakoćom regrutira mlade radikalne muslimane iz srca Europe, pa sve do Australije, to čini puno bolje od Al-Qaede. Prema Vama, zašto je religijski fanatizam postao glavna pokretačka snaga iza mnogih muslimanskih pokreta diljem svijeta?”

Noam Chomsky: “Kao i ranije Britanija, SAD ima tendenciju podupirati radikalni Islam i protiviti se sekularnom nacionalizmu kojeg su obje imperijalne sile smatrale većom prijetnjom svojim ciljevima koji se svode na dominaciju i kontrolu. Kada se sekularne opcije zdrobe, religijski ekstremizam često popunjava vakuum. Nadalje, glavni SAD saveznik sve ove godine je Saudijska Arabija, najradikalnija islamska država na svijetu koja je ujedno i misionarska država, koja koristi svoje ogromno naftno bogatstvo za širenje ekstremističke wahabi/salafi doktrine osnujući škole, džamije i na druge načine, a također je i primarni izvor financiranja radikalnih islamističkih skupina, kao i zaljevski Emirati, sve redom američki saveznici.

Bitno je primijetiti kako se religijski fanatizam također širi i na Zapad, a demokracija propada. SAD je odličan primjer. Nema baš puno država na svijetu gdje većina populacije vjeruje kako Božja ruka upravlja evolucijom, a gotovo polovica tog naroda smatra da je svijet star svega nekoliko tisuća godina. A kako je Republikanska stranka postala ekstremna u pogodovanju bogatstvu i korporativnoj moći te ne može takvim aktualnim politikama zadobiti potporu javnosti, oslonili su se na upravo te sektore koji sada postaju njihova izborna baza, dajući im znatan utjecaj u politici”.

C.J. Polychroniou: “SAD su počinili velike ratne zločine u Iraku, no nasilje koje se ovih dana vrši nad civilima te zemlje, naročito protiv djece i ljudi raznih etničkih i religijskih zajednica, je jednostavno zastrašujuće. Imajući u vidu kako je Irak najdulji period političke stabilnosti imao pod Saddamom Husseinom, koje didaktičke lekcije pojedinac može izvući iz današnje jako teške situacije u ovom dijelu svijeta?”

Noam Chomsky: “Najvažnija elementarna lekcija je ta da bi bilo mudro voditi se prema civilizacijskim normama i međunarodnom pravu. Kriminalno nasilje odmetnutih država kao što su SAD i Britanija nije garancija za katastrofalne posljedice, no teško da možemo biti iznenađeni kada do njih dođe.

(Kliker.info-Advance)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku