hamburger-icon

Kliker.info

Noam Chomsky : Amerika danas podsjeća na Treći rajh!

Noam Chomsky : Amerika danas podsjeća na Treći rajh!

01 Novembra
06:07 2010

Amerika danas podjseća na Njemačku uoči Drugog svjetskog rata, upozorio je Noam Chomsky, jedan od najvećih svjetskih intelektualaca, lingvista i filozof koji se nalazi na listi sto najvećih umova svih vremena. Chomsky je do paralele sa Hitlerovom Njemačkom došao analizirajući američke unutrašnje društvene, političke i ekonomske prilike, zaključujući da zastrašuje nivo "iracionalnog straha i mržnje" koji vlada u Americi.

Strah od muslimana

On je u intervjuu za zagrebački nedjeljnik "Globus" rekao da stanovništvo ne uspijeva da jasno artikuliše svoje zahtjeve i da u njemu vladaju "besciljni strah i bijes." – Dijelom je opravdan, jer za razliku od finansijske elite, većina stanovništva za 30 godina nije imala realno povećanje prihoda. Teško se preživljava, a porodica nema nikakvu podršku u evropskom smislu. Ljudi se i dalje zadužuju, a vrijednost njihove imovine, kao što su kuće, opada. To je dugoročno neodrživo – navodi Chomsky i dodaje da je nezaposlenost u proizvodnom sektoru "doslovno na nivou Velike depresije".

– Mi smo i dalje najbogatija zemlja na svijetu, ali to većina ne može da osjeti u vlastitom životu – kaže on. Chomsky je rekao da se američka ekonomija ne nalazi u bezizlaznoj situaciji, ali da je situacija ozbiljna. – Kad putujete u Evropu i vratite se ovamo, čini vam se da ste došli u zemlju trećeg svijeta. Ništa ne funkcioniše, vozovi, putevi. Infrastruktura je pred kolapsom.Budućnost američke ekonomije je neizvjesna, jer u trci za profitom banke i korporacije novac ulažu u Meksiko i Kinu odakle se ne vraća u vidu novih radnih mjesta, a problem predstavlja i ogroman deficit – polovina je uzrokovana vojnim budžetom. Deficit "prati proglašenje mesijanske misije širenja demokratije u svijetu", iza čega se, kako kaže Chomsky, nalazi "prije svega odbrana vlastitih vojnih i ekonomskih interesa".

On tvrdi da ne samo da se nije smanjilo izdvajanje za vojsku pod vlašću Baracka Obame, već da je u ovom trenutku ono najveće od Drugog svjetskog rata! – Uz to raste strah od useljenika, posebno muslimana. Vjeruje da se postoji muslimanska zavjera za preotimanje zemlje i uvođenje šerijatskog prava, a da je Obama njihov predstavnik. Zastrašujuć je nivo iracionalnog straha i mržnje. Podsjeća me, da budem iskren, na Njemačku prije Drugog svjetskog rata – rekao je Chomsky.

Iracionalne sile

On tvrdi da Obama ne samo da je povećao vojni budžet, već i značajno povećao ratnu opasnost, jer je na ostrvo Diego Garcia u Indijskom okeanu poslao "stotine tzv. bombi za duboko penetriranje, najveće bombe u arsenalu nuklearnog oružja, koje su uperene prema Iranu". – I polako se ide prema tome da postane sasvim normalno da se one upotrijebe jer navodno nema izbora – kaže Chomsky i dodaje da je najveći grijeh Irana to što "ne postupa po naredbama iz Vašingtona i pokušava da proširi svoj uticaj na susjedne zemlje".

Prema slavnom naučniku, Iran nije jedina zemlja koja odbija da se povinuje zahtjevima iz Vašingtona, već se taj talas neposlušnosti širi. Turska najavljuje da će utrostručiti trgovinu sa prokaženim Iranom, dok ga Brazil "otvoreno podržava". – Ako ih (SAD) nije briga za druge zemlje, Kinu ne mogu da ignorišu. I postaju nervozne zato što Kina ne prihvata njihov diktat.U američkom dvorištu, tj. Južnoj Americi, države po prvi put počinju da stvaraju zajedničke institucije i da rješavaju svoje unutrašnje probleme. – U prošlosti, kad bi se tako nešto događalo, SAD bi jednostavno svrgle vladu. To više ne može da čini – kaže Chomsky. On kaže da je još važnije to što se mijenjaju "modeli investiranja i trgovine".

– Kina posebno zamhenjuje SAD u mnogim zemljama kao vodeći investitor i kupac. Čak se i Brazil kreće u tom smjeru. Stvari se događaju mimo SAD, a one ne mogu da učine ništa. On je objasnio da je i sa Obamom na snazi u američkoj istoriji duboko ukorijenjena teza da je "put do sigurnosti u ekspanziji" – "drugim riječima, ako sve ne kontrolišete niste sigurni".- To je i danas dominantna politika. Ali je vrlo opasno u svjetskom kontekstu kad imate vrlo moćnu državu koju vode vrlo iracionalne sile. I mnogo straha i velika moć destrukcije – rekao je Chomsky.(Kliker.info -Depo)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku