hamburger-icon

Kliker.info

Noć kada je palo Bilino Polje: BiH – Mađarska 1 : 3

Noć kada je palo Bilino Polje: BiH – Mađarska 1 : 3

07 Septembra
04:50 2006

Iako je utakmica startala relativno mirno, bilo je sasvim jasno da su gosti iz Mađarske dobro proučili  utakmicu Malta – BiH pa su  veoma brzo uspjeli razbiti sistem naše igre na taj način što su «udvajali» Bartolovića i Hrgovića. Bez pokretača  igre nismo imali rješenja. Vjerovalo se da ćemo uspjeti gol postići iz kontranapada ili neke «iznenadne» prilike. Međutim, Mađari su u odbrani bili vrlo agresivni, i nisu dopustili da se bh. reprezentativci nametnu. Zako postavljena igra pokazala kao dobro rješenje. U tom dijelu utakmice bilježimo tek jedan pokušaj Bolića, dok je gostujući pokušaj u 23. minuti oduzeo dah zeničkoj publici. Lopta je završila na prečki Hasagićevog gola. Tada je na scenu stupio sudija Kapitanic sa Kipra, koji je u 36 minuti, nakon skoro bezazlenog duela Spahića sa gostujućim napadačem u 16-ercu, na opće iznenađenje i negodovanje, dosudio penal. Štaviše, sudija je Spahiću dodijelio i žuti karton. Komentator državne televizije BHT Sabahudin Topalbećirević i gost komentator, bivši kapiten naše selekcije Muhamed Konjić u više navrata su tokom utakmice isticali da u ovoj situaciji nije radilo o jedanestercu. Huszti je sa bijele tačke bio neumoljiv za 0:1.
Isprovocirani Spahić samo minutu kasnije
ponovio se «zamjerio»  kiparskom sudiji nakon što je  gestikulacijom rukom prokomentarisao jednu njegovu odluku i tražio penal i u gostujućem kaznenom prostoru, pa mu  pokazuje i drugi žuti karton, odosno crveni karton. Zenička drama nastavila se i u drugom poluvremenu. Nakon samo jedne minute igre Gera je udvostručio vodstvo Mađara. Naši su pogriješili. Prilikom izvođenja kornera, nikog nije bilo na zadnjoj stativi našeg gola, što je bila prilika za lak gol. Zbog greške odbrane dvije minute kasnije ponovo se tresla bh. mreža. Ovaj put je neumoljiv bio Dardai  koji postavlja visokih 0:3. Velika prednost davala je Mađarskoj određenu sigurnost u igri. Reprezentativci BiH su bili totalno razbijeni, igra nije postojala. Tek s izmjenama i bacanje svih karti u napad, uspjeli smo im unatoč igraču manje, zaprijetiti Mađarima. U 57. minuti Muslimović propušta veliku priliku nakon ubacivanja iz ugla. Pogodak je ipak stigao ubrzo. Kiparski sudija je, očito u želji da kompenzira greške, dosudio još jedan sumnjiv jedanaesterac, koji je sigurno realizirao Misimović za 1:3. Nada u preokret se pojavila, Barbarez pokuašva iz slobodnog udarca, a na drugoj strani Hasagić sjajnom intervencijom zaustavlja gostujuću kontru. Podrška publike nije izostala.. Iako je bilo dobrih prilika, prije svega preko  Bolića, snage za kopernikanski obrat u Zenici, ipak nije bilo i Mađarima se moralo čestitati. Previše grešaka, improvizacija selektora Sliškovića sa povlačenjem Barbareza u odbranu, nemogućnost snalaženja nakon što su odsječeni Hrgović i Bartolović, razbijena koncepcija, ali i činjenica da smo i prije utakmice bili «uknjižili» pobjedu, osvetila se… Međutim, bitka za odlazak na Euro je tek počela. Prilike za uspjeh će, nadamo se, ipak biti…

BiH: Hasagić, Musić, Spahić, Bajramović, Papac, Bolić, Barbarez, Misimović, Kerkez, Hrgović (od 73. Bešlija), Bartolović (od 65. Trivunović).

Mađarska: Kiraly, Csaba (od 83. Kiss), Low, Juhasz, Eger, Sowunmi, Molnar, Dardai, Sandor (od 90. Kabat), Gera, Huszti.

(Kliker.info); 
(Foto: Reuters)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku