hamburger-icon

Kliker.info

Njemački predsjednik Joachim Gauck : Berlin treba biti otvoren za ratnu odštetu Grčkoj

Njemački predsjednik Joachim Gauck : Berlin treba biti otvoren za ratnu odštetu Grčkoj

02 Maja
08:10 2015

JoackimG11Njemački predsjednik Joachim Gauck izrazio je u petak podršku zahtjevima Grčke da joj Njemačka isplati odštetu za okupaciju u doba nacizma iako je takva potraživanja vlada u Berlinu više puta odbacila.Gauck koji prema njemačkim zakonima ima vrlo malo ovlasti, ali je sklon suprotstaviti se konvencijama, rekao je u intervjuu za Sueddeutsche Zeitung od subote da bi Njemačka trebala razmotriti svoju povijesnu odgovornost prema Grčkoj.

“Mi nismo samo narod koji živi danas već i potomci onih koji su za sobom ostavili tragove uništenja u Europi počinjenog u Drugom svjetskom ratu – u Grčkoj, između ostalog, a o tomu smo, sramotno, tako dugo vremena premalo znali”, rekao je Gauck.

“Ispravno je da zemlja svjesna svoje povijesti kao što je naša razmotri mogućnosti reparacija”, rekao je njemački predsjednik.Zahtjevi Grčke za isplatom 278,7 milijarda eura ratne odštete za brutalnu nacističku okupaciju dosad nisu imali gotovo nikakva odjeka, no neki pravni stručnjaci ocjenjuju da bi oni možda mogli biti utemeljeni.

Prošli mjesec je ministar gospodarstva i vicekancelar Sigmar Gabriel grčki zahtjev nazvao “glupošću”. Ocijenio je da prezadužena Grčka želi dobiti više vremena od svojih partnera u eurozoni i postaviti uvjete za nastavak financijske pomoći i tako izbjeći stečaj, no da to nema “nikakve veze s ratnom reparacijom iz Drugog svjetskog rata”.Njemačka je Grčkoj 1960. isplatila 115 miijuna tadašnjih njeačkih maraka.

(Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku