hamburger-icon

Kliker.info

Njemački političar Stefan Schwarz : “Pomirenje započinje istinom: Republika Srpska je entitet genocida. Stoga nema pravo da postoji“

Njemački političar Stefan Schwarz : “Pomirenje započinje istinom: Republika Srpska je entitet genocida. Stoga nema pravo da postoji“

09 Januara
06:12 2021

Direktor Evropskog balkanskog instituta i bivši zastupnik u Bundestagu Stefan Schwarz 9. januar 1992. kojeg u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska slave kao dan tog entiteta, označio je kao dan pokretanja genocida u Bosni.

“Pomirenje započinje istinom: Republika Srpska je entitet genocida. Stoga nema pravo da postoji. Dayton i RS moraju biti zamijenjeni modernim evropskim ustavom“, napisao je Schwarz u tekstu koji je objavio na društvenoj mreži Facebook.

‘Entitet natopljen krvlju’

“Danas se 9. januar ‘slavi’ kao datum osnivanja Republike Srpske od strane ekstremista i rasista, od strane političara poput Dodika, Vučića i Putina. Tada ga je proglasio ratni zločinac Karadžić, koji je u međuvremenu osuđen. Ovaj entitet je natopljen krvlju desetinama hiljada nevinih (!) žrtava genocida koje su ubijene u Prijedoru, Foči, Srebrenici i Žepi i stotinama drugih gradova i sela iz samo jednog: jer nisu bili Srbi. 9. januara 1992. godine oko uspostavljanja Republike Srpske nije ništa drugo nego plijen najvećeg genocida u Evropi, od Hitlera i Staljina. Radi se o više nego samo o Srebrenici, ma koliko užasno tamo bilo“.

Schwarz je podsjetio na više od 8.000 civila ubijenih u Srebrenici u julu 1995. godine, ali i na više od 90.000 nevinih žrtava „planiranog genocida u prethodnim godinama“.

„… sistematski su protjerivani i ubijani svi koji nisu bili Srbi. A to se dogodilo nakon stoljeća mirnog suživota u selima, gradovima i porodicama“, napisao je Schwarz.

Schwarz je tokom rata devedesetih kao mladi političar CDU-a i zastupnik Bundestaga bio jako angažiran za Bosnu i Hercegovinu. Često kritikuje Dejtonski mirovni sporazum, za kojeg kaže da je zaustavio rat u BiH ali i nagradio sa pola države one koji su odgovorni za genocid.

U pobjedi Joea Bidena na američkim predsjedničkim izborima vidi priliku da Bosna i Hercegovina postane „normalna država“.

„Moramo da izađemo iz Dejtona i da se ponovo vratimo Bosni i Hercegovini kao normalnoj evropskoj zemlji. To će dati nadu ljudima, to će dati nove šanse državi na njenom putu u Evropu“, rekao je Schwarz al Jazeeri povodom 25. godišnjice potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Šta predstavlja proslava 9. januara?

Vlasti RS-a 9. januar obilježavaju u znak sjećanja na taj datum iz 1992. godine kada je skupina srpskih zastupnika iz skupštine tadašnje SR BiH jednostrano proglasila tvorevinu pod nazivom ‘srpska republika BiH’.

Bio je to pokušaj sprječavanja proglašenja samostalnosti BiH i dio scenarija po kojem je tu bivšu federalnu jedinicu u sastavu SFRJ trebalo zadržati u sastavu Jugoslavije.

Ustavni sud BiH je zaključio da obilježavanje 9. januara vrijeđa prava Hrvata i Bošnjaka koji žive u RS jer predstavlja praznik samo jednog naroda i naredio vlastima u RS da kao dan entiteta utvrde neki drugi datum no entitetske vlasti u RS-u tu sudsku odluku odbijaju provesti.

(Kliker.info-AJB)

Podijeli

3 0 komentara

 1. neretva
  neretva 09 Januara, 08:44

  Ovo je pocetak kraja, srpske r. i njenog medveda milorada dodiga. Zao mi je postenih Srba, koji ce ispastati zbog zlocina svojih sunarodnika.

  Odgovori
 2. SOKO
  SOKO 10 Januara, 04:32

  DOLAZI KRAJ GENOCIDNOJ TVOREVINI REPUBLICI SRPSKOJ A DOLAZI KRAJ I SRPSKIM NACI-FASISTIMA I SOVINISTIMA KOJI SU POKUSALI DA OSTVARE PROPALE PLANOVE SLOBODANA MILOSEVICA U CILJU STVARANJA VELIKE SRBIJE. DOGOVOR SLOBODANA MILOSEVICA I FRANJE TUDJMANA O PUTPUNOM UNISTENJA BiH I STVARANJA VELIKE HRVATSKE I VELIKE SRBIJE PONOVO PROPADA I ZATO PORUCUJEM DRAGANU COVICU I MILORADU DODIKU DA SE KANE SUVERENE I NEZAVISNE BOSNE I HERCEGOVINE I DA NAPUSTE MJESTA POLITICKIH VODJA, JER IM SE POSTEPENO PRIBLIZAVA KRAJ ZBOG BAVLJENJA KRIMINALOM ZBOG CEGA SU OBOJICA POSTALI MILIONERI.

  Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku