hamburger-icon

Kliker.info

Njemački ministar vanjskih poslova u Beogradu : Njemačka snažno za proširenje EU na zemlje Balkana

Njemački ministar vanjskih poslova u Beogradu : Njemačka snažno za proširenje EU na zemlje Balkana

23 Aprila
13:34 2021

Srbija je spremna za nastavak dijaloga sa Prištinom i želi da se dođe do kompromisnog rješenja, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić tokom sastanka sa njemačkim ministrom spoljnih poslova Heikom Maasom u Beogradu 23. aprila.

„Srbija ne traži izvinjavajući razlog da odbija dolazak do kompromisnog rješenja“, poručio je Vučić.

On je dodao da Srbija smatra da zamrznuti konflikt nije najbolje rješenje zato što, kako je rekao, kada imate zamrznuti konflikt uvijek neko može da ga odmrzne.

“Nama je potrebno da sa Albancima gradimo mir, ako i sa svima ostalima, u narednih sto godina. I sasvim je izvjesno da ćemo mi i Albanci biti dvije najveće nacije na Zapadnom Balkanu u narednih sto godina”, naveo je Vučić.

Predsjednik Srbije je rekao da je za Beograd važno da se ispune potpisani sporazumi, prije svega Briselski sporazum, da se formira Zajednica srpskih opština.

“Ali smo spremni da razgovaramo i o svim drugim temama“, dodao je.

Vučić je prenio Maasu da će Srbija igrati konstruktivnu ulogu u reginu.

“Da ćemo čuvati mir, da nismo zainteresovani za teritorije nekih drugih, da smo zainteresovani za ekonomsku saradnju i saradnju u ostalim oblastima”, poručio je Vučić.

Što se tiče usklađivanja spoljne politike sa politikom Evropske unije, čiji član Srbija želi da bude, Vučić je rekao da je Maasu ukazao na probleme sa kojima se Srbija suočava i na stvari koje su drugačije postavljene u spoljnoj politici zemlje.

“Ali sam takođe rekao da ćemo gledati da po svim pitanjima, gdje to direktno ne ugrožava najvitalnije srpske nacionalne i državne interese, postižemo što je moguće veću saglasnost sa zemljama EU”, naveo je Vučić.

Ministar spoljnih poslova Njemačke Heiko Maas rekao je da su u Njemačkoj svjesni da dijalog o normalizaciji odnosa sa Kosovom nije lak proces, ali da smatraju da bi doveo i do ekonomskih prednosti.

On je naveo da Njemačka podržava dijalog pod okriljem EU i evropskog pregovarača Miroslava Lajčaka i da je sada pravi trenutak za postizanje rezultata u dijalogu jer su u obje zemlje formirane vlade sa stabilnom parlamentarnom većinom.

On je poručio da svaka država na Zapadnom Balkanu određuje brzinu svog pridruživanja EU.

“Zato je potreban reformski napor, prije svega u oblastima vladavine prava i borbe protiv korupcije. Mi ćemo dati svoj doprinos ubrzanju procesa”, poručio je Maas.

Na pitanje novinara hoće li Briselski sporazum, koji su 2013. godine potpisali tadašnji premijeri Sbije Ivica Dačić i Kosova Hašim Tači (Hashim Thaci), biti ispunjen, Vučić je rekao da će Srbija na tome insistirati i da ono što je potpisano mora da se poštuje.

Maas je rekao da se dijalog ne vodi radi dijaloga nego da je važno postići rezultate.

“Taj dijalog već postoji, on ne mora da bude resetovan. Svakako će vlade obje zemlje potvrditi ono što je do sada dogovoreno. Ne treba početi ispočetka i sve što je bilo predmet pregovora u prošlosti sada treba da se iskoristi kako bismo konačno postigli rezultate”, naveo je Maas.

“Briselski sporazum” je dokument u 15 tačaka proistekao iz dijaloga predstavnika Srbije i Kosova vođenog u Briselu, čiji je krajnji cilj da uredi odnose Beograda i Prištine, ubrza njihovu normalizaciju i približi Srbiju i Kosovo Evropskoj uniji.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za medije sa Maasom rekao da Srbija ima najtiješnje ekonomske odnose i ubjedljivo najveću trgovinsku razmjenu sa Njemačkom.

“Ne postoji ni jedan spoljni partner koji nam je u ekonomskom smislu toliko važan kao Njemačka”, poručio je Vučić.

Predsjednik Srbije je zahvalio njemačkoj kancelarki Angeli Merkel na podršci.

“Mi nećemo zaboraviti mnogo toga što je ona uradila za našu zemlju”, rekao je Vučić Maasu.

Ministar Maas je u prvoj zvaničnoj posjeti Srbiji povodom otvaranja nove zgrade njemačke ambasade u Beogradu.

Nova zgrada ambasade je, kako je rekao, “vidljiv znak da Njemačka strateški investira u odnose sa Srbijom” i da je “više od izraza sve dubljeg prijateljstva Srbije i Nemačke koje se razvilo prethodnih godina”.

Brnabić: Njemačka jedan od najznačajnijih stranih investitora

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocijenila je u razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Njemačke da je Njemačka jedan od najvažnijih političkih i ekonomskih partnera i zemlja čija je podrška reformskom procesu i evropskim integracijama od izuzetnog značaja za Srbiju.

Ona je ukazala da je Njemačka i jedan od najznačajnijih stranih investitora u Srbiji.

„U našoj zemlji posluje oko 400 kompanija sa njemačkim kapitalom sa 67 hiljada zaposlenih“ navela je premijerka.

Kako je saopšteno iz kabineta premijerke Srbije, Maas je rekao da Njemačka podržava ideju proširenja Evropske unije na region Zapadnog Balkana i izrazio očekivanje da će reformski procesi u Srbiji, prije svega u oblasti pravosuđa, rezultirati otvaranjem klastera u ovoj godini.

On je istakao da su reforma pravosuđa i vladavina prava važne oblasti na evropskom putu, i dodao da Srbija može da očekuje pomoć i podršku Njemačke u ostvarivanju ovih ciljeva.

Brnabić je navela da je Vlada spremna da napravi krupne iskorake u oblasti pravosuđa, medijskih sloboda i reforme u oblasti vladavine prava uz podršku nevladinog sektora i civilnog društva, ali i partnera iz Evropske unije i OEBS-a.

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković razgovarao je sa Maasom i o predstojećem samitu Berlinskog procesa koji će se održati 8. juna.

(Kliker.info-RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku