hamburger-icon

Kliker.info

Njemački mediji o pozadini špijunske afere :”Stvarni cilj hrvatskih vlasti jest uspostava trećeg entiteta u BiH”!

Njemački mediji o pozadini špijunske afere :”Stvarni cilj hrvatskih vlasti jest uspostava trećeg entiteta u BiH”!

30 Marta
15:05 2019

Utjecajni njemački list Die Tageszeitung piše o stvarnoj pozadini obavještajne akcije hrvatskih vlasti protiv BiH, pa iznosi tezu da iza optužbi o navodnom radikalizmu Bošnjaka stoji kampanja hrvatske Vlade koja za cilj ima uspostavljanje trećeg entiteta u BiH.

List Die Tageszeitung – na svom portalu Taz.de u tekstu pod naslovom “Oružje u džamijama” skreće pažnju na činjenicu da je u proteklih nekoliko mjeseci predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović naglašavala kako je “Bosna i Hercegovina kolijevka terorizma”, uz napomenu da je prošle godine izjavila kako se na granicama Hrvatske nalazi 60.000 naoružanih selefija. Naime, navodi TAZ, tvrdi se da je hrvatska obavještajna služba djelovala u korist Kolinde Grabar-Kitarović.

– Nakon protesta vlasti u Bosni i Hercegovini, ona je povukla te izjave i izvinila se“, piše TAZ.

Međutim, tokom posjeta u inozemstvu, u Briselu i Berlinu, ona je konstantno ponavljala da su Hrvati u Bosni i Hercegovini ugroženi, navodi ovaj njemački list.

List dalje navodi da iza tih optužbi stoji kampanja hrvatske Vlade koja za cilj ima uspostavljanje trećeg entiteta u BiH. 

– Iza tih optužbi stoji kampanja Vlade Hrvatske da uspostavi treći, etnički definiran entitet u Bosni i Hercegovini, zaključuje TAZ.

Dodaje se i da je zbog afere već ispitano nekoliko osoba, među kojim je i ministar Dragan Mektić.

Njemački medij ističe i kako je cijeli slučaj dobio svoj nastavak nakon što su tri osobe u Ambasadi BiH u Sloveniji, dale izjave vezane za slučaj vrbovanja.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku