hamburger-icon

Kliker.info

Njemački epidemiološki institut Robert Koch: Vakcinisanui ne prenose zarazu i mogli bi biti oslobođeni testiranja

Njemački epidemiološki institut Robert Koch: Vakcinisanui ne prenose zarazu i mogli bi biti oslobođeni testiranja

04 Aprila
16:36 2021

Njemački epidemiološki institut Robert Koch objavio je kako kod vakcinisanih  protiv koronavirusa nema nekog rizika od prijenosa zaraze nakon čega je njemački ministar zdravstva u nedjelju najavio ublažene mjere za vakcinisane .

“Tko je u potpunosti vakcinisan  njega se u budućnosti mora tretirati kao i osobe sa svježim negativnim testom na koronavirus”, rekao je ministar zdravstva Jens Spahn u razgovoru za nedjeljno izdanje dnevnika Bild.

Spahn se pritom poziva na izvješće državnog epidemiološkog instituta Robert Koch iz kojeg proizlazi da je kod osoba koje su u potpunosti vakcinisane mogućnost prenošenja koronavirusa manja nego kod osoba koje su testirane negativno.

Rizik prijenosa kod vakcinisanih manji nego kod onih s negativnim testom

“Prema najnovijim spoznajama rizik prijenosa koronavirusa kod osoba koje su vakcinisane , najkasnije 15. dana nakon primanja i druge doze vakcine , manja je nego kod osoba s negativnim testom na koronavirus”, proizlazi iz izvještaja instituta Robert Koch.

Prema mišljenju istog instituta, osobe koje su primile i drugu dozu vakcine , trebale bi biti oslobođene obaveznih testova i karantene.

Ministar zdravlja je rekao kako je izvješće Robert Koch instituta poslano saveznim pokrajinama u subotu te kako bi se što prije trebalo vakcinisanje  osloboditi obveze testiranja i samoizolacije.

Vakcinisani  bi tako mogli imati pristup uslugama poput frizera ili ulaska u trgovine ili muzeje gdje se zahtijeva aktualni negativni test.

“Mi bismo u sljedećim sedmicama u razgovoru s pokrajinskim vlastima trebali nove mjere provesti u djelo”, rekao je Spahn.

Prema izvješću Instituta Robert Koch sedmodnevna incidencija na razini zemlje je u laganom padu ali je još uvijek sa 127 iznad granice od 100 ispod koje su, prema dogovoru saveznih i pokrajinskih vlasti, moguća popuštanja mjera zatvaranja.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku