hamburger-icon

Kliker.info

Njemačka kancelarka u Bijeloj kući : Trump i Merkel o NATO-u, terorizmu, trgovini… (VIDEO)

Njemačka kancelarka u Bijeloj kući : Trump i Merkel o NATO-u, terorizmu, trgovini… (VIDEO)

17 Marta
22:16 2017

Američki predsjednik Donald Trump i njemačka kancelarka Angela Merkel razgovarali su u Washingtonu o NATO-u, međunarodnoj trgovini, sukobu u Ukrajini te odnosu sa Rusijom.

Nakon prvog susreta sa Merkel, čijoj se politici ranije otvoreno protivio, Trump je kazao kako SAD snažno podržava NATO, ali i da je istakao u razgovoru s njemačkom kancelarkom kako „je potrebno da naši saveznici plate svoj dio za NATO. Mnoge nacije duguju velike svote novca. One moraju platiti šta duguju.“

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s Trumpom, Merkel je rekla da je NATO od velike važnosti za Njemačku.

„Nismo bez razloga rekli da i Njemačka mora povećati potrošnju na 2 posto do 2024“, rekla je njemačka kancelarka.

Trump je u januaru potpisao uredbu kojom je formalno povukao članstvo SAD-a iz Transpacifičkog partnerstva. Nakon sastanka s Merkel, rekao je kako dvije države moraju sarađivati na stvaranju povoljnijih uslova u međunarodnoj trgovini.

„Milioni američkih radnika su ostali u zapećku zbog međunarodne trgovine.“

„Ne vjerujem u izolacionizam. SAD je bila tretirana nefer i to će morati da prestane. Ja sam za slobodnu trgovinu, ali fer trgovinu. Mi smo vrlo moćna država, vrlo snažna, uskoro ćemo biti na nivou na kojem vjerovatno nikad nismo bili. Ja sam trgovac koji želi vidjeti dobro za sve“, rekao je Trump.

„Ne želimo pobjedu, želimo fer uslove.“

Merkel se složila da je potrebno stvoriti povoljnije uslove međunarodne trgovine i dodala kako će se nastaviti razgovori o ovom pitanju.

„Ugovor o slobodnoj trgovini sa SAD-om nije uvijek bio popularan ni u Njemačkoj. Drago mi je da se ta perspektiva promijenila i u Njemačkoj“, rekla je njemačka kancelarka.

Vojna i diplomatska saradnja

Trump je izrazio zahvalnost Merkel zbog angažmana njemačke vojske u Afganistanu te naporima Berlina za rješavanje sukoba u Ukrajini.

„Ono što je najvažnije je da naše dvije države nastave sarađivati da zaštite naše ljude od radikalnog islamskog terorizma i da porazimo ISIL“, rekao je on.

Merkel je rekla: “Bitno je bilo razgovarati o Afganistanu, o nastavku misije Njemačke u Afganistanu. Drago mi je što će SAD ostati u Afganistanu. Zajedno se borimo protiv islamističkog terorizma. U Siriji ćemo nadzirati situaciju i raditi na političkim rješenjima, ali i u Libiji.”

Trumpove izjave o Merkel i političke nesuglasice zakomplikovali su odnose dvije države uoči posjete njemačke kancelarke Washingtonu.Međutim, na početku konferencije za novinare, Merkel je ponovila svoj ranije izrečen stav – da je bolje lično razgovarati, nego govoriti jedno o drugom.

Službeni razlog posjete Merkel Washingtonu je priprema za samit G20, koji Merkel organizuje za četiri mjeseca u Hamburgu, te razgovori o budućnosti Evropske unije.Trump je svoje negativno mišljenje o EU jasno izrazio tokom predizborne kampanje, a prvi strani gost bio mu je Nigel Farage, predvodnik kampanje za Brexit.

Trump je zaustavio i realizaciju sporazuma o slobodnoj trgovini između SAD-a, Kanade i EU-a, te najavio da će saradnju sa evropskim zemljama razvijati na bilateralnom nivou.Američka i njemačka ekonomija imaju jaku vezu. Dvije zemlje su tradicionalno partneri – kako bilateralno, tako i kroz G8 i G20.

Milion radnih mjesta

Ekonomska saradnja dviju zemalja stvorila je blizu milion radnih mjesta sa obje strane Atlantika.U američkim kompanijama koje izvoze ili rade za njemačke partnere, radi gotovo 670 hiljada radnika.Direktne investicije dostigle su vrhunac 2015, kada su njemačke kompanije u SAD uložile blizu 250 milijardi dolara, dok je u Njemačku stiglo gotovo 110 milijardi.

Njemačka je peti po veličini trgovački partner SAD-a.Istovremeno, Sjedinjene Američke Države su najveći trgovački partner Njemačke, izvan Evropske unije. Trgovina između dvije zemlje tokom protekle godine premašila je 160 milijardi dolara, pri čemu SAD bilježi deficit od 65 milijardi, javlja AJB.

Inače, kako javljaju svjetsk mediji ovaj susret će možda ostati zabilježen  po jednoj neugodnosti. Naime, Trump i Merkel pozirali su fotoreporterima uoči svog prvog službenog sastanka, pri čemu ih je nekolicina glasno zatražila da se rukuju kako bi mogli snimiti i taj trenutak.

Odmah nakon toga Merkel je Trumpu potiho rekla “Mislim da žele rukovanje”, na što je Trump nastavio gledati “u prazno” i tako izignorirao zahtjev njemačke kancelarke. Doduše, američki predsjednik i njemačka kancelarka rukovali su se ranije, prilikom njezina ulaska u Bijelu kuću na dugo očekivani sastanak.

Svjetski mediji navode kako je teoretski moguće da Trump nije čuo Merkeličin poziv na rukovanje, iako su zahtjevi samih fotoreportera za rukovanjem prije toga bili prilično glasni. Ipak, cijelu situaciju opisuju kao vrlo neugodnu.

Trump je, inače, poznat po svojim neobičnim rukovanjima sa svjetskim čelnicima, pa se tako na početku svog mandata s japanskim premijerom Abeom rukovao punih 19 sekundi.

(Kliker.info)

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku