hamburger-icon

Kliker.info

Njegove fotografije su upozorile svijet : Američki fotoreporter Ron Haviv se izvinio Bošnjacima

Njegove fotografije su upozorile svijet : Američki fotoreporter Ron Haviv se izvinio Bošnjacima

14 Aprila
15:39 2017

Američki fotoreporter Ron Haviv obratio se danas putem videolinka okupljenima ispred Atik džamije u Janji koji danas obilježavaju 25 godina od okupacije Janje i Bijeljine.

Fotografije agresije na Bosnu i Hercegovinu ovog fotoreportera obišle su svijet, a posebno je poznata fotografija iz Bijeljine kada pripadnici agresorskih snaga šutiraju tijela ubijenih na ulici.

Rekao je da 1992. godine slanjem fotografija iz Bijeljine u svijet pokušao spriječiti rat, ali da nije uspio.

Mi mediji smo pokušali alarmirati, pritisnuti i postidjeti svijet da bi učinili nešto da bi zaustavili rat. Nismo uspjeli. Danas sam ovdje da se izvinim za neuspjeh“, kazao je Haviv.

Dodao je da je situacija eskalirala dolaskom Arkanovih “tigrova” te da je time broj ubistava povećan.

Jedna strana je pobjeđivala, a druga gubila“, rekao je Haviv.

Izrazio je nadu da će djeca u BiH graditi svoju domovinu onako kako to ona zaslužuje.

Cjelodnevnim aktivnostima danas se u Janji kod Bijeljine obilježava 25 godina od formiranja prvog logora u BiH ”Batković” kroz koji je prošlo oko 4.000 ljudi. Poručeno je da se april 1992. godine ne smije zaboraviti da se zlo više nikada i nigdje ne bi ponovilo.

Organizatore Medžlisa Islamske zajednice Janja, Udruženje demobilisanih boraca Janja – Bijeljina i Udruženje logoraša Janja – Bijeljina podržao je Savez logoraša u BiH, čiji je predsjednik Jasmin Mešković poručio da istina mora biti sačuvana i javnosti pokazana zbog onih koji nisu preživjeli agresiju na BiH i zbog generacija koja dolaze.

U Atik džamiji je, nakon okruglog stola u Domu kulture Janja, proučen tevhid, a u toku dana planirana je i projekcija filma o logorašima.

(Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku