hamburger-icon

Kliker.info

Njamačkoj štampi Obama glavni krivac : Bijela kuća uviđa potrebu za “suzdržanošću” u špijunaži

Njamačkoj štampi Obama glavni krivac : Bijela kuća uviđa potrebu za “suzdržanošću” u špijunaži

29 Oktobra
01:39 2013
Bijela kuća u ponedjeljak je saopštila  da je američku špijunsku praksu potrebno obuzdati, nakon što su objavljeni neugodni podaci o golemim razmjerima američkog špijuniranja.Prije sedam  dana predsjednik Barack Obama žestoko je kritiziran zbog optužbi da je nacionalna sigurnosna agencija (NSA) prisluškivala telefon njemačke kancelarke Angele Merkel te da je i u Francuskoj i Italiji špijuniranje bilo masovno. Glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney rekao je da s novim kapacitetima prikupljanja informacija "mi priznajemo da je potrebna dodatna suzdržanost u načinu kako prikupljamo podatke".Carneyeve riječi, uz one savjetnice za nacionalnu sigurnost Susan Rice kako je potrebna "odgovarajuća ravnoteža", pokazuju kako se mogu očekivati neke promjene u razmjerima američkog elektronskog špijuniranja jer se do kraja godine očekuje završetak revizije aktivnosti NSA i drugih obavještajnih agencija na prikupljanju podataka.Obama ima potpuno povjerenje u direktora NSA Keitha Alexandera, kao i u druge dužnosnike NSA, ali nužna je ravnoteža između potrebe da se podaci prikupljaju i potrebe da se zaštiti intima ljudi, rekao je Carney, a navodi Hina.

U isto vrijeme njemačka štampa,kako navodi DW ne prestaje da komentarišu pomenutu aferu.„Sa svakim danom raste šteta u američko-njemačkim odnosima koju je prouzrokovala NSA afera. Glavnu odgovornost za to snosi američki predsjednik, koji se pokazao ne samo kao neko ko beskrupulozno prisluškuje, već i kao drski lažljivac. Ljudi, koji nisu naivni, znaju: Sve što je tehnički moguće izvesti se i radi. Ali ne smije sve što je izvodljivo biti i prihvatljivo,“ smatra komentator Saabruecker Zeitunga.Onaj ko ima ovakve saveznike, zapravo više ne treba neprijatelje, piše Leipziger Volkszeitung: „Iako još uvijek nije dokazano da je Barack Obama od 2010. godine znao za prisluškivanje njemačke kancelarke Angele Merkel, ipak niko više ne može vjerovati u suprotno. Razlog: Mogućnost da je to zaista moglo biti tako je jednostavno prevelika. Ispostave li se dakle sumnje tačnim onda to znači da je američki predsjednik 2011. godine sa velikom pompom dodijelio Angeli Merkel Medalju slobode, pri čemu je istodobno dozvolio da ona bude prisluškivana. To govori za sebe.“

„Obanomania“ kojom su Nijemci bili obuzeti se odavno raspršila. Ona se povukla pred saznanjem da u Washingtonu vlada cinik sa dva lica, koji doduše drži uzvišene govore, ali za kojeg cilj ipak opravdava sredstvo. Stvar je jasna“, piše Mannheimer Morgen.„Realno gledano mora se zaključiti da je američkoj vladi prilično svjedeno zbog negodovanja u Europi zbog afere prisluškivanja. Odgovor na to zapravo može glasati samo ovako: Njemačka se mora založiti za Europu koja će biti jača u vanjskopolitičkom smislu. Sve dok europske zemlje govore svaka za sebe, Washington ih neće uzimati za ozbiljno“, mišljenje je koje se može pročitati u Kieler Nachrichten.„Tonovi su prilično oštri, skoro za neizdržati. Čak je i sama Angela Merkel, s obzirom na njeno ponašanje, pronašla više nego jasne riječi protiv Obame. To da se ona sada želi staviti u vrh protesta na zapadu, skupa sa francuskim predsjednikom, iz čije svake pore izbija skepsa prema Amerikancima, kao i sa brazilskom predsjednicom Dilmom Rousseff, je vrijedno pomena. Super sila Amerika treba naučiti da se ponaša fair i pristojno prema svojim partnerima. Kancelarka se tako na rafinirani način pretvorila u nekoga ko upozorava na globalnom nivo“, komentira Die Welt.

Tageszeitung iz Berlina pak ismijava Berlin: „Rezoluciju u Vijeću sigurnosti UN-a protiv SAD ne pripremaju trenutno Berlin i London. Ni Pariz i Rim, a još manje sve četiri zajedno. Ne, Njemačka se u ovome povezala sa dalekim Brazilom. Zbog toga će NSA sigurno drhtati od brige. „Da li kancelarka zaista toliko nije znala kao što se sada tvrdi? Moguće je da je njemačka vlada radije sve željela riješiti u tišini iz straha od sada već vidljivih posljedica“, piše se Nuernberger Nachrichten.Straubinger Tagblatt poziva na poduzimanje konsekvenci: „Ovu aferu bi trebao razjasniti poseban parlamentarni odbor – i to na javnoj sjednici. Pri tome mora sve na stol jer transparentnost je najjače oružje u borbi protiv uhođenja tajnih službi.“Sueddeutsche Zeitung za istragu jednog takvog parlamentarnog odbora već predlaže i svjedoka – Edwarda Snowdena: „On je prosvjetitelj. On se učinio zaslužnim kada je riječ o sigurnosti Njemačke. Da nije bilo njega Angela Merkel bi još uvijek bezbrižno telefonirala“, komentira Sueddeutsche Zeitung. (Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku