hamburger-icon

Kliker.info

Ništa od skraćenja : Savezni sudac potvrdio kaznu bivšem guverneru i senatoru Rodu Blagojeviću !

Ništa od skraćenja : Savezni sudac potvrdio kaznu bivšem guverneru i senatoru Rodu Blagojeviću !

10 Augusta
06:50 2016

Blago3214Savezni sud u Chicagu  je potvrdio 14-godišnju kaznu zatvora bivšem guverneru i senatoru iz Ilinoisa Rodu Blagojeviću.Kazna je potvrđena uprkos njegovom emotivnom nastupu putem video linka iz zatvora u Coloradu i prisustvu njegove porodice u sudnici.

Sudija je naložio da Blagojević ostane u zatvoru do 2024. godine kada mu ističe kazna.Ročište je inače zakazano nakon što je apelacioni sud odbacio pet tačaka prvobitne optužnice i naložio izmjenu kazne.

Tužilaštvo je, međutim, smatralo da odbacivanje tih pet tačaka ne umanjuje ozbiljnost Blagojevićevog djela i protivilo se smanjenju kazne. Savezni sud je  potvrdio mišljenje tužilaštva.

Blagojević (59), član Demokratske stranke, svjedočio je putem video linka iz zatvora u Coloradu rekavši sudiji da je on sada drugačija osoba i “neko ko je mnogo naučio iz grešaka koje je napravio.”

Blagojević, inače Amerikanac srpskog porijekla, zahvalio je sudiji na šansi da se razmotri smanjenje njegove 14-godišnje kazne i dodao da ga je boravak u zatvoru naučio poniznosti i većoj samilosti prema ljudima i teškoćama sa kojima se suočavaju.

On je rekao i da sebe krivi za položaj u kom se našla njegova porodica.

Primjetno osijedio, Blagojević je brisao suze kada su njegove kćerke pristupile da svjedoče. Njegova najmlađa kćerka, 14-godišnja Eni, rekla je sudiji da gotovo da ne želi da poraste jer želi da njen otac dođe kući.

Ovo je prvo javno pojavljivanje bivšeg guvernera Ilinoisa od kada je otišao u zatvor 2012. godine.

Blagojević je osuđen 2011. godine za pokušaj prodaje mjesta u Senatu koje je napustio predsjednik Barack Obama za keš za kampanju.

Apelacioni sud je naložio izmjenu presude nakon što je odbacio pet od 18 prvobitnih tačaka optužnice, ali presuda je potvrđena.

(Kliker.info-Tanjug)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku