hamburger-icon

Kliker.info

Nismo baš najgori : Bosna i Hercegovina na 21. mjestu na svjetskom “indeksu bijede”

Nismo baš najgori : Bosna i Hercegovina na 21. mjestu na svjetskom “indeksu bijede”

25 Januara
07:15 2015

‍bijeda1Bosna i Hercegovina je na 21. mjestu među 108 zemalja koje su uključene u indeks mjerenja bijede što ga je objavio američki Cato institut. BiH je na tako visoko mjesto bijede svrstana zbog visoke nezaposlenosti i niskog životnog standarda.

Indeks bijede uključuje inflaciju, kamatne stope, stopu nezaposlenosti i kretanje BDP-a po glavi stanovnika. U najkraćem, Indeks bijede predstavlja rezultat zbira stope nezaposlenosti  i godišnje inflacije i što je zbir veći, veća je i bijeda. Srbija je na neslavnom osmom mjestu i vodeća je u regiji, ispred Makedonije koja se nalazi na 12. mjestu. Bosne i Hercegovine je plasirana na 21. mjesto na listi, dok je Hrvatska 31. Najbolje rangirana država u regiji je Slovenija na 59. mjestu.

Na dnu liste, a to znači i najmanje “bijede”, nalaze se one očekivane ali i manje očekivane zemlje – Sultanat Bruneji, Švajcarska, Kina, Tajvan i Japan. SAD su tu blizu, na 95 mjestu. Analize su rađene na osnovu podataka analitičkog odjeljenja londonskog časopisa Ekonomist a podatke je interpretirao američki ekonomist Steve H. Hanke,  profesor uglednog Johns Hopkins Univerziteta. Inače, profesor Hanke je idejni tvorac poslijeratne monete u BiH – konvertibilne marke – odnosno monetarnog modela pod nazivom valutni odnor (Currency Board)  kojim je tečaj KM striktno vezan za euro.

(Kliker.info-SB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku