hamburger-icon

Kliker.info

Nisam pobjegao od problema i neću dati ostavku

Nisam pobjegao od problema i neću dati ostavku

08 Jula
21:33 2008

Federalni premijer Nedžad Branković tvrdi da nije pobjegao od problema koji potresaju Federaciju BiH, kada je prošle sedmice otišao na sedmodnevni odmor.

Nakon povratka s puta, dao je intervju "Dnevnom avazu", u kojem iznosi da je na odmor otišao u dogovoru s dopremijerima FBiH i uz saglasnost predsjednika svoje Stranke demokratske akcije Sulejmana Tihića.

– Imao sam potrebu da napravim i određene zdravstvene preglede, jer i ja sam samo čovjek. Ništa se strašno nije desilo. Prethodno sam obavio sve potrebne kontakte i konsultacije koje je trebalo obaviti – kaže Branković.
 
Ipak, otišli ste samo dan-dva nakon što je Tužilaštvo KS zatražilo Vaše saslušanje o problemima s funkcioniranjem budžeta. Jeste li dali izjavu Federalnom MUP-u?
 
– Izjavu ću dati u ovih desetak dana. Zadovoljan sam što na ovaj način pokazujemo da je zakon za sve jednak i da svi trebamo raditi svoj posao.

Za sutra je zakazan sastanak lidera vladajućih stranaka u FBiH. Šta očekujete i kako ocjenjujete funkcioniranje vladajuće koalicije većeg bh. entiteta, s obzirom na niz problema na relacijama SBiH – SDA, dva HDZ-a, odnosno njihovih lidera?

– Jednostavno, došlo je vrijeme kada se trebaju donositi konačne odluke vezane uz najvažnije projekte iz mandatnog programa rada Vlade FBiH. To je integralni projekt na koji način možemo stabilizirati naše obaveze u onom dijelu gdje smo odgovorni prema dugoročno izdržavanim kategorijama.

To se ne može raditi ako ne pokrenemo razvoj i investicije i, jednostavno, zbog načina odlučivanja u našem ambijentu, dobro je da se najodgovorniji ljudi koalicione većine dogovaraju. Ovo je trenutak kada istinski moramo imati političke stavove prema četiri-pet najvažnijih pitanja iz mandatnog programa Vlade.

Razvoj i investicije u FBiH su blokirani dok za to vrijeme imamo veliki problem s nemogućnošću isplate naknada boračkim i socijalno ugroženim populacijama.

– To su lijeva i desna strana jedne jednačine, dakle, kako obezbijediti agregat da možemo voditi našu socijalnu te brigu prema borcima. Zato je sastanak predsjednika stranaka veoma važan kako bi se postigao dogovor u vezi s donošenjem odluka za koje se treba izjasniti Parlament FBiH. Ipak, Vlada nije formirana javnim konkursom…

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku