hamburger-icon

Kliker.info

Nikšićevo otvoreno pismo : Vlada pet godina nije u Aluminiju, a napravili ste gubitak od 221 milion KM 06 Mar 14

Nikšićevo otvoreno pismo : Vlada pet godina nije u Aluminiju, a napravili ste gubitak od 221 milion KM 06 Mar 14

06 Marta
20:48 2014

NerminN771Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić uputio je otvoreno pismo Udruženju proizvođača i prerađivača aluminija u Bosni i Hercegovini i predsjedniku Upravnog vijeća Ivanu Kovačiću.- Drago mi je da ste se baš u ovom trenutku sjetili da postoji Vlada Federacije Bosne i Hercegovine i druge institucije Federacije BiH, koje su duže od deceniju pokušale doći do tačnih informacija u vezi sa stanjem u Aluminiju d.d. Mostar. To smo uspjeli tek nedavno i nakon što smo vidjeli o čemu se radi, sasvim mi je jasno zašto se to toliko vremena nije dozvoljavalo – navodi Nikšić.

Prema Nikšićevim navodima u pismu akumulirani gubitak Aluminija iznosi 163,5 miliona KM dok obaveze na dan 31. 12. 2013. godine iznose 221 milion maraka.- Rezultat je ovo, osim objektivnih razloga vezanih za cijene metala i struje, prije svega štetnih ugovora koje su sklapali i dogovarali svi oni koji duže od deceniju nisu dozvolili legalnim organima Federacije BiH da naprave bilo kakav uvid u poslovanje ove kompanije. Ne sjećam se da ste tada iznijeli bilo kakav javni stav u vezi sa takvim poslovanjem – kategoričan je Nikšić.

On podsjeća da je 2008. godina u Aluminiju Mostar završena sa ostvarenom dobiti od 14 miliona KM.- Dakle u proteklih pet godina, u kojima Vlada i njeni predstavnici nisu imali nikakvog uvida i utjecaja na poslovanje, rezultat je gubitak od 163,5 miliona KM.  Postavlja se pitanje zašto ne tražite krivca za stanje u Aluminiju d.d. na drugoj strani? Da se novac u ovom periodu nije bacao prema raznim dobavljačima te robama i uslugama koliki bi dug bio i da li bi ga uopšte bilo – zapisao je Nikšić.

Ako tu dodamo, kako ističe, da su u vremenu “blagostanja” kupovani i dijeljeni stanovi zaslužnima, ako su se kupovale skupocjene umjetnine te besramno vrijedni pokloni za partnere (na poklone utrošeno preko milion KM), ako su kupovani stanovi po euro metropolama i u sumnjivim zamjenama davani zaslužnima. – Nakon što ste postali svjesni da dubioza koja je napravljena u Aluminiju d.d., a i nova uprava sa svojim potezima na reviziji ugovora, ne omogućava nastavak gomilanja gubitaka Aluminija d.d. te ekstra profita onih koji s njima posluju, sjetili ste se da tražite da dubiozu od 221 milion KM riješi Vlada FBiH i to u svega nekoliko dana.- Nova Uprava Aluminija, resorno ministarstvo i sve druge institucije u proteklih mjesec dana pokušavaju pronaći najbolji model kako sačuvati proizvodnju i što je najvažnije očuvati radna mjesta. Vladu ne obavezuju niti će jeftini populizam kojim se služite pomoći bilo kome, a ponajmanje Aluminiju i njegovim radnicima za koje se tobože brinete – kaže se u pismu premijera Federacije Nermina Nikšića. (Kliker.info-Nap)

Podijeli

3 0 komentara

 1. Buba
  Buba 07 Marta, 04:19

  Nije mi jasno da su 2008 imali zaradu od 14miliona,a da su zakljucno sa 31.decembra iskazali nagomilani gubitak od 163,5miliona+ovih zaradjenih 14miliona,sto skupa iznosi cifru od 177,5 miliona km. Ako se ovdje poigramo matematike,dolazimo do saznanja da je u prosjeku na godisnjem nivou pravljen gubitak od 35,5 milona,sto opet matematicki dokazano na mijesecnom nivou gubitak je iznosio 2958333 km,sto opet na dnevnom,ako uzmemo 24 radna dana gubitak iznosi 123263 km.Da zakljucimo da u ovih 5 godina nije proizveden ni kilogram aluminijuma,ova cifra gubitka bi se napravila da je svaki od uposlenih radnika nosio kuci svakog mijeseca(900 uposlenih)svh 5 godina u prosijeku 3287 km.
  Kakva pisma i saopstenja pises prdsjednice vlade,i kako te nije stid da konstatujes da vlada nije mogla uci ovih pet godina u aluminiski.Pa jeli to necija babovina,sta li je ili je to drzavno vlasnistvo.Saljete policiju na narod koji demonstrira zbog gladi i zbog ovakvih desavanja ,koja ti registrujes pisuci pisma i saopstenja.Predsjednice pravi putokaz za policiju je prema aliminiskom kombinatu,a ne prema spanskom trgu.I jos jedno pitanje za tebe,kako je moguce da je vlada vlasnik samo 44%udjela u kapitalu aluminiskog kombinata,a privatizacije nije bilo apsolutno.Koliko se sijecam za vrijeme mandata ministra Hece i cijele price oko privatizacije,baratalo se podatkom od 88% vlasnickom udjelu federacije BiH,pa me zivo zanima kako nestade tih 44%.I ne pisi pisma,vec salji policiju dragi Niksicu Nermine

  Odgovori
  • Smiri Se Buba
   Smiri Se Buba 07 Marta, 08:51

   Sta ti jos nije jasno?? Kao prvo nije ti Niksic poslao Policiju da bije nego
   Covic (preko Bevande. Nauci za sta je ko nadlezan u ovoj nakaradnoj zemlje pa onda kririkuj. Usput Radoncic ti je Ministar nesigurnosti da znas u buduce. Na kraju ne pise se MIJESECNE Nego mjesecne. Izgleda da te i pamcenje izdaje.

   Odgovori
   • Buba
    Buba 07 Marta, 15:38

    Ne znam ko si pod tim pseudonimom,ali ko si da si,ne znam sta si htjeo sa ovim tvojim komentarom.Mozda da me nasavjetujes i upoznas ko mi je stvarni neprijatelj,da ma politicki poducis,da trebam razmisljati tvojom glavom,sta li je.Da me upoznas sa hijerarhijom vladanja u zemlji dembeliji.Da me pravopisno poducis,vidim tu si ekspert.Sve u svemu moj “smiri se Buba”,komentar ti je suhoparan,bez biti i sustine.
    Prvo majstore moje Mostarce bije federalna uprava policije,ciji je nadredjeni Nermin Niksic,taj tvoj nekadasnji idol Fahro(kojeg usput da napomenem,ne mogu ocima gledati)nema veze sa aluminiskim i lopovlukom u federaciji(izmisljeno ministarstvo,ili su ova dva druga suvisna)
    O Covicu, Bevandi,Coricu,Hadziomerovicu i ostalim mi nije potrebno govoriti,sam dovoljno znam ko su i kakvu politiku vode.
    Jedino sto se slazem s tobom je MJESECNO
    I usput,meni se cini da tebi nisu jasne neke stvari i ona tri upitnika nisi trebao meni uputiti,jer meni je sve jasno ko dan,cak i to, ko si ti.Ali sve jedno,oprastam ti sto ne znas sta pises,dobar si ti momak

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku