hamburger-icon

Kliker.info

Nikšić uputio poiruku Milanoviću : Druže Zorane, smrt fašizmu, sloboda narodu

Nikšić uputio poiruku Milanoviću : Druže Zorane, smrt fašizmu, sloboda narodu

01 Augusta
16:08 2020

Povodom informacije da predsjednik Republike Hrvatske, Zoran Milanović, planira odlikovati vojne formacije i vojne dužnosnike osumnjičene za činjenje teških zločina u Bosni i Hercegovini, mislio sam kako to nije istina, te da će Zoran Milanović preispitati takvu mogućnost.

Napisao je to na Facebooku Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a. 

“Vjerovao sam kako će imati u vidu da bi odlikovanje generala Zlatana Mije Jelića koji je u bijegu pred organima gonjenja Bosne i Hercegovine predstavljalo ne samo uvredu i ponižavanje žrtava, već i šamar državi Bosni i Hercegovini. Takav čin predstavlja izdaju ideje antifašizma, pravde i jednakosti prava i ljudskog dostojanstva svih građana, neovisno o njihivoj etničkoj pripadnosti”, naveo je Nikšić. 

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine, kako dalje dodaje, je opredijeljena i predana cilju uspostave države Bosne i Hercegovine u kojoj će svaki život i svaka žrtva vrijediti jednako, u kojoj će prava žrtava biti svetinja koja je iznad svake ideologije i pripadnosti.

“Mislio sam kako Zoran Milanović i SDP Republike Hrvatske njeguju iste principe i ideale zbog čega smo u izbornom procesu osigurali posmatrače koji su spriječavali krađu na biračkim mjestima i bili izloženi prijetnjama, napadima i poniženjima od sljedbenika ideologije kojoj se sada pokušava dodvoriti predsjednik Milanović.

Uostalom na tome su nam se iz njegovog stožera i on sam zahvalili i u izbornoj noći i nakon toga. Zato je najmanje što sam očekivao da će Zoran Milanović odbiti koncept po kojem je nagrađivanje osobe koja je saučesnik u zločinu ubijanja desetina i mučenja i zlostavljanja stotina zarobljenika prihvatljiv, jer se radi o navodnim ‘svojim’ zločincima i ‘tuđim’ žrtvama, napisao je Nikšić. 

Kako dodaje, ovakvim postupkom on se pokazao kao neko ko pokušava da koketira s nacionalizmom i da pokaže kako je “hrabriji” od svoje prethodnice koja nije imala “hrabrosti” da odlikuje vojne formacije i vojne dužnosnike osumnjičene za činjenje teških zločina u Bosni i Hercegovini.

“Nažalost, nije prvi put da ostanemo razočarani postupkom onih koji se u kampanji predstavljaju žestokim protivnikom HDZ-a i njihove politike, a odmah nakon toga zaigraju na njihovom terenu pokušavajući biti veći “tuđmanisti od HDZ-a”. Takvi postupci na kraju budu osuđeni na propast, a oni koji to rade pa makar bio i predsjednik Milanović samo blijeda kopija HDZ, navodi Nikšić. 

Uostalom, dodaje dalje, prvi koji će ga zbog toga osuditi čim ovo prođe, bit će oni koji mu sada aplaudiraju i kojima se pokušava dodvoriti.

“Moram priznati da će to biti zasluženo. Do tada druže Zorane smrt fašizmu, sloboda narodu”, zaključio je Nikšić. 

(Kliker.info-Radio Sarajevo)
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku