hamburger-icon

Kliker.info

Nikšić u Pressingu : Sprega SDA i HDZ ide u pravcu podjele FBiH

Nikšić u Pressingu : Sprega SDA i HDZ ide u pravcu podjele FBiH

02 Marta
22:54 2016

nekon1Gost emisije Pressing na N1 bio je Nermin Nikšić, lider SDP-a i bivši premijer FBiH, koji je istakao da SDA i HDZ, odnosno njihovi lideri vode politiku koja vodi BiH u podjelu.U otvaranju Pressinga, Nikšić je kazao da je život puno lakši kako nije premijer, te da je rad u partiji dosta lakši od obavljanja funkcije premijera.

“Neki to zovu električna stolica. To je funkcija koja traži angažmana, troši…Živimo u komplikovanoj zemlji, a pozicija premijera ozbiljno zvuči i od nje se očekuje puno”, pojasnio je Nikšić, pridodaje da je BiH zemlja sa previše podijeljenih nadležnosti, te da stoga premijer ne može korespondirati sa očekivanjima.

“Znate kako kažu, ‘nije lako biti direktor, još je teže ne biti’, ali lakše je raditi. Puno je bolje kada ste unutar struktura vlasti i kad možete uticati na odlule. Kada zavisi od vas kako ćete se postaviti, a od vas se očekuje da neke stvari uradite, ali vam je djelovanje ograničeno”.

Nikšić je inače poznat kao sportski fan i djelatnik. Dugo je bio u sportu, igrao je rukomet, ali je sa 22 godine izvadio bubreg pa je ta karijera stala.

“Ja zaista volim sport i žao mi je kada vidim šta naši sportisti i reprezentacije mogu i kakvi su to ambasadori zemlje”, kazao je, pojasnivši da je puno više podrške sportu i sportistima bilo u njegovom mandatu.

“Budžet je ograničen, a naša Federalna vlada je pokazala osjećaj. Dogovorili smo se da javna preduzeća FBiH prate i pomažu četiri reprezentacije, fudbalsku, košarkašku, rukometnu i reprezentaciju BiH u sjedećoj odbojci”, a zbog čega sada nema podrške – Nikišić nije imao konkretan odgovor:

“Pitanje na koje nemam odgovor. Ne vidim razlog da vlada na isti način ne produži i daju nalog preduzećima da u planiranju budžeta uvrste reprezentacije, jer oni jako puno troše”.

Što se tiče rada aktuelne Vlade FBiH na čelu sa Fadilom Novalićem.

“Nastojim da previše ne komentarišem, da ne budem onaj koji samo kritikuje. Pratim rad vlade po dužnosti, ne komentarišem – samo želim da rade svoj posao. Par puta sam morao da intervenišem, jer sada ispada da je SDP kriv za sve što se dešava. Koristim svaku priliku da reagujem i ukažem na krize. Postoje afere koje su se pokazale da nisu tačne. Činjenica je da danas jednostavno sami kreiraju nekoliko pitanja na koje morate odgovoriti, ako želite dobro ovoj zemlji”.

Čelnik SDP-a komentarisao je i akciju građana #FadileOprosti, nakon izjave aktuelnog premijera da se u BiH raskošno živi.

“Ja stvarno nisam sudjelovao u toj akciji, mogu da razumijem čovjeka kroz šta prolazi, ali frapiran sam izjavom. Društveno je opasna. Možda bi ovo imalo nekakvog smisla da su se odluke provodile kroz vladu. Moja vlada je smanjila naknade za odvojeni život, ili kako to zovemu duševna bol na 1 KM. Obećali smo to, a onda oni donesu odluku da svaki ministar ima 300 KM, a savjetnik od 250 KM za one koji nisu iz Sarajeva. To se nikada nije plaćalo, a onda oni takvu odluku donesu. Ne možete onda govoriti da je 406 KM opasno, pa donijeti tu odluku”.

Istakao je da se to dočekalo kao da SDP pravi krizu.

Zakon o radu pao je na Ustavnom sudu FBiH, a Nikšić je tražio smjenu u Parlamentu i rukovodstvu Doma naroda. Sumnja da će se to desiti, jer odluka suda ima svoju težinu.

“Ovo vidim kao šansu Vlade i javnosti. Koliko smo spremni na to. Imali smo odgovor premijera da se ugradi takozvana trećeentitetska klauzula. Federalna inspekcija rada po tom usvojenom zakonu ne može kontrolisati nikoga osim federalnih institucija. Evo prilike da tu grešku ispravimo, da uzmemo 15 – 20 dana, da dođemo do kvalitetnog rješenja”, kazao je Nikšić dodavši da je SDP spreman podržati reforme samo ako su po evropskim standardima.

Smatra da je u toku intelektualna priprema za konačnu podjelu BiH na tri dijela.

“Ja tu nemam nikakve dileme. Pokušavam to i da dokažem u posljednje vrijeme. SDA se prepustio utjecaju HDZ-a. Sprega SDA i HDZ je jednostavno provođenje politike koja ide u pravcu konačne podjele Federacije BiH, a samim time i BiH”, izjavio je Nikšić u programu N1.

Kako će se to provesti, a da narod ne bude svjestan?

“Tri su ključna pitanja gdje ćemo vidjeti odnos svih nas. Prvo je izmjene izbornog zakona, šta će se desiti i kako će se SDA i HDZ odnositi prema Mostaru. Ako se Mostar želi podijeliti na dvoje općine – to će biti matica koja će se reflektovati. Dvije izborne jedinice po etničkom principu birat će člana predsjedništva. To je korak ka podjeli. Ne mora se zvati treći entitet, ako se sve priprema za podjelu”, kaže Nikšić.

“Druga stvar je pitanje odnosa prema Javnim servisima. Da li će doći do tri etnička kanala, a treće pitanje koje prolazi nezapaženo, što je jako opasno je pitanje Suda BiH i Tužilaštva BiH. Apelaciono vijeće će se izdvojiti u Viši sud. A ako želimo iskreno, moramo formirati Vrhovni sud. Niko o tome ne razmišlja”.

To suštinski znači da dobijamo tri “republikice” na nacionalnoj osnovi, što nije priča bez veze, ističe.

Kaže da je svoj mandat potrošio zbog opstrukcija pri donošenju antikoruptivnih zakona, poput famoznog Uskok u FBiH, odnosno specijalnog odjela Tužilaštva BiH u sklopu Vrhovnog suda koji bi to procesuirao.

“Imputirano nam je kako hoćemo da upadamo u stanove, a samo se odlukom Suda može uzeti nelegalna imovina. Početak primjene je trebao biti 1.1.2015. godine, a danas imamo situaciju da ni odjeli nisu formirani – da ništa nije započeto iako je budžet isplanirao sredstva. Vlada je usvojila zakon i usvojen je na Parlamentu. Prolongirana je primjena za 1. 7. 2017. godine i tu je opet priča o trećeentitetskoj klauzuli”.

Da li su aktuelni lideri spremni prodati državu zarad svojih interesa?

“Mislim da ovdje možemo govoriti iz tog ugla. Sigurno je da je svakome sigurnije da se te institucije ne formiraju, jer se njihovim formiranjem uključuje nadležnost na prostoru cijele FBiH. Neformiranjem se vraća kantonalna nadležnost, gdje je njihov uticaj puno veći, pogotovo u onima koji nisu u žiži interesa”.

Smatra da se SDA mora ponašati u skladu sa činjenicom da su pobijedli na izborima. “Imamo osjećaj da je HDZ pobijedio”.

“SDA odgovara da su prvi u Bošnjaka, a ne prvi u BiH”, izjavio je Nikšić u Pressingu.

(Kliker.info-N1)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku