hamburger-icon

Kliker.info

Nikšić poziva na borbu za normalnu BiH : Krajnje je vrijeme da dignemo glas protiv nacionalizma

Nikšić poziva na borbu za normalnu BiH : Krajnje je vrijeme da dignemo glas protiv nacionalizma

01 Juna
08:31 2017

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Nermin Nikšić je sinoć  na tribini održanoj u Novom Sarajevu kazao da je danas politička borba za cjelovitu, multientičku državu u kojoj će svi građani biti jednaki, ustvari borba za normalnu BiH „i u stvarnosti nastavak antifašističke borbe“.

Istaknuo je da je siguran kako su normalni ljudi većina u BiH. Međutim, dodao je on, ta većina je također predugo tiha, pasivna i neorganizovana.

– S druge strane, nacionalistička manjina je glasna, agresivna i dobro organizirana. Zato mislim da je krajnje vrijeme da se to mijenja, da dignemo glas u borbi protiv nacionalizma, da se okupimo u zajednički blok protiv podjela i da se svi zajedno angažiramo u borbi za bolju zemlju, poručio je Nikšić.

Kazao je kako prihvata da je najveća odgovornost na njima koji vode političke stranke.

– Zato želim poslati vrlo jasnu poruku da se moramo ujediniti u toj borbi, da moramo svi zajedno raditi kako bi antifašistička većina konačno preuzela u ruke sudbinu ove zemlji, istaknuo je Nikšić.

Predsjednik Glavnog odbora SDP-a BiH i poslanik u državnom parlamentu Saša Magazinović je, govoreći o aktivnostima na tom nivou, kazao da je SDP inicirao izmjene Zakona o PDV-u na način da privrednici u BiH porez državi, dakle PDV, plaćaju ne onda kada izdaju fakturu nego kada naplate posao.

Napomenuo je da sistem kakav oni predlažu funkcioniše u 22 države EU, u Srbiji, Hrvatskoj… Istaknuo je da se to ne odnosi na telekome, elektroprivrede i ostale gigante, nego na mala preduzeća koja imaju tačno propisan limit godišnjeg obrta.

Magazinović kaže da je 30.000 privrednika do sada dalo podršku ovoj inicijativi.

Predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a BiH Damir Mašić je kazao da su rezultati koje SDP bilježi na području Kantona Sarajevo u posljednja tri izborna ciklusa i više nego skromni. On je ustvrdio da „bez jakog SDP-a, jačanja SDP-a u Sarajevu, teško je očekivati i ostvariti projicirani izborni rezultat kada je u pitanju SDP u BiH na izborima 2018. godine“.

– Zato, naš zajednički cilj je da SDP bude najsnažnija politička stranka u Sarajevu 2018. godine i isto tako SDP u BiH, istaknuo je Mašić.

Generalni sekretar SDP-a BiH Irfan Čengić je napomenuo da je javna tribina organizirana povodom izrade Izbornog programa. Podsjetio je da je Predsjedništvo SDP-a BiH prošli mjesec usvojilo odluku o pristupanju izradi izbornog programa, 16 mjeseci prije izbora.

Po njegovim riječima, Predsjedništvo SDP-a je provelo anketu među građanima u BiH i oni su odredili 10 prioriteta, šta su njima najveći problemi u našoj državi.

– Nakon toga želimo da ispitamo sve naše članove, šta su za njih prioriteti unutar tih oblasti. Pa su tako građani rekli da su za njih najbitniji ekonomija i zapošljavanje. Nakon toga je borba protiv kriminala i korupcije, a prvi put tako visoko je bilo u anketama i zdravstvo, kazao je Čengić.

Potom ide obrazovanje, javna uprava, socijalna pravda, međunarodni odnosi, kultura, sport, mladi, turizam, i ekologija.

Najavio je da će partijsko predsjedništvo formirati radne grupe koje će imati zadatak da u naredna tri mjeseca naprave draftove svih politika koje će biti unutar izbornog programa SDP-a.

(Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku