hamburger-icon

Kliker.info

Nikšić pozdravio potez Komšića i Džaferovića: Ispravna odluka

Nikšić pozdravio potez Komšića i Džaferovića: Ispravna odluka

15 Decembra
16:14 2020

Smatram da je odluka dva člana Predsjedništva BiH da se ne sastanu sa ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom zbog iskazanog nepoštivanja prema državi Bosni i Hercegovini i njenim obilježjima ispravna. Lavrovu ovo nije prvi put da izlazi iz okvira uobičajenog diplomatskog ponašanja, čime krši nužno diplomatsko poštovanje prema institucijama i državnim obilježjima Bosne i Hercegovine, poručio je danas Nermin Nikšić, predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine.

Kako je dodao, prilikom najavljene, pa otkazane posjete ministra Lavrova, SDP BiH je pozvao članove Predsjedništva na ovakav potez.

”Također, očekujem od članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine da iz faze simboličkog zalaganja za državu pređu u praktično djelovanje. Ponašanje Rusije ima kontinuirani negativni utjecaj i bez jasne političke ofanzive naše diplomatije ovaj potez će ostati samo kao diplomatski incident. Zasad, već na prvom koraku imamo kontradiktornu situaciju gdje ministrica Turković ne slijedi stranačkog kolegu i člana Predsjedništva Džaferovića i ide na sastanak sa Lavrovim. Iako se radi o ministrici vanjskih poslova, očito je da smo u svijet u samo jednom danu poslali dvije oprečne poruke. Plašim se da ovim pokazujemo nedoraslost situaciji”, poručio je lider SDP-a.

Naglasio je da očekuje da institucije poput Predsjedništva poduzmu konkretne aktivnosti po pitanju ne samo ruskog destruktivnog utjecaja, nego i niza otvorenih internih i bilateralnih pitanja u odnosu sa susjedima.

”Problem Trgovske Gore, mosta na Pelješcu, antidržavnog djelovanja pojedinih diplomatskih misija čije su rukovoditelje i sami birali, kao i pitanje vraćanja u Komisiju za očuvanje nacionalnih spomenika BiH neustavno izbačenih međunarodnih članova samo su neka pitanja iz njihovog domena rada. Nadam se da je današnje suprotstavljanje Dodiku i Lavrovu najava njihovog energičnijeg angažmana i po drugim pitanjima zaštite države i državnih interesa od kojih sam samo neke spomenuo”, istakao je Nikšić.

Članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić odbili su da se danas u Sarajevu sastanu sa ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije Sergejom Lavrovom zbog, kako je navedeno u pojašnjenju, nepoštovanja institucija Bosne i Hercegovine. Ovaj događaj izazvao je brojne reakcije. Vijest su prenijeli i brojni svjetski mediji.

(Kliker.info-N1)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku