hamburger-icon

Kliker.info

Nikšić o izjavama predsjednika Hrvatske : Milanoviću zaustavi se, preuzeo si retoriku svoga gosta Dodika

Nikšić o izjavama predsjednika Hrvatske : Milanoviću zaustavi se, preuzeo si retoriku svoga gosta Dodika

18 Septembra
06:20 2020

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH komentirao je izjave Zorana Milanovića, predsjednika Hrvatske te je kazao da “nažalost više ne može reći da je iznenađen, naprotiv postalo je praksa, ali mora reći da je razočaran ponašanjem i izjavama predsjednika  Zorana Milanovića”.

“Ipak kao neko ko je na ovu funkciju došao daleko od nacionalističke retorike, trebao bi slijediti istinske vrijednosti demokratije, poštovati suverenitet druge zemlje, koja je u historiji propatila, ne svojom voljom, već zbog viših sila koje su željele parče naše države za interese velike Srbije ili Hrvatske. 

Evidentno je da se više ne radi o slučajnosti i da nisu u pitanju gafovi Milanovića nego o projektiranoj ideji i nekim drugim ciljevima.

Ističući da ga “ne zanima samo status Hrvata nego i stanje u susjednoj državi koja je sastavljena ‘95. na jedan način koji nije idealan, ali Bože moj”, govoreći o državi Bosni i Hercegovini na način da je poredi sa Yugom 45, sprdajući se da zato ne može biti Passat, doveo se u ravan onih koji su i imali cilj da Bosnu i Hercegovinu prikažu kao nemoguću zemlju”, ističe Nikšić.

Napominje predsjednik SDP-a BiH da je predsjednik Milanović primio Milorada Dodika neposredno nakon njegove predizborne priče, koja nije zbog toga ništa manje opasna za stanje u regionu, tipa spajanja RS-a i Republike Srbije, što je samo korak od priče iz 90-tih “svi Srbi u jednoj državi”. 

“Nažalost umjesto osude takvih izjava on je preuzeo retoriku svoga gosta Milorada Dodika koji zajedno sa svoja druga dva partnera iz Federacije Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem godinama zbog ličnih interesa zaustavljaju i blokiraju reforme i vraćaju  Bosnu i Hercegovinu na dno ljestvice zemalja u razvoju.

Mogao je Milanović na primjer pitati Dodika kako žive Hrvati i Bošnjaci u RS-u, tamo gdje SNSD ima apsolutnu vlast, ili, pak, kako žive Srbi u kantonima gdje HDZ ima vlast. Tamo jednih, drugih ili trećih gospodine Milanoviću skoro pa i nema.

Nisam iznenađen onim što ste kazali o Izetbegoviću i njegovom ponašanju kada ste ga pozvali u Zagreb. Navikli smo od njega na političke neuspjehe kako na domaćem tako i na regionalnom planu.

Ali sam siguran da morate biti svjesni kako uplitanja sa strane Bosni i Hercegovini nanosi dodatnu štetu. Zato smatram da se kao predsjednik susjedne države trebate baviti otvorenim pitanjima između naše dvije države, ima ih jako mnogo, a naše unutrašnje uređenje i odnose prepustite nama i vas ne trebaju zanimati”, jasno poručuje Nikšić te dodaje:

“Savjeti iz Hrvatske koja bi da odlaže nuklearni otpad na granici sa BIH, te tako ugrozi na stotine hiljada stanovnika, koja ne poštuje granice BiH, krči šumu i upada neovlašteno u drugu zemlju, koja koristi vodu iz našeg jezera za proizvodnju električne energije bez nadoknade, koja zatvara BiH pristup otvorenom moru, koja ne dozvoljava vraćanje imovine stvarnim vlasnicima, priznat ćete da su u najmanju ruku licemjerni. 

Svjesni smo mi duboko da bi građanska Bosna i Hercegovina uopće u ovakvim odnosima imala ikakve šanse za uspjeh, ona najprije mora zaživjeti na polju ideja. Želim Vas podsjetiti da u Bosni i Hercegovini postoje snage koje pokušavaju definirati ideju o građanskoj državi, da postoje probosanskohercegovačke snage koje čine sve kako bi ono što se danas čini politički nemogućim učinili politički neizbježnim. Te snage predvodi Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine koja Vas je bezrezervno podržala na izborima za predsjednika braneći zakonitost izbornog procesa na području naše države. 

Gospodine Milanoviću iako ste do predsjedničke fotelje došli na krilima socijaldemokratije, bojim se da danas zagovarate neke druge politike. Želim Vas podsjetiti da je još pokojni predsjednik Tuđman priznao Bosnu i Hercegovinu kao suverenu i nezavisnu državu. Zato Vas molim i pozivam, zaustavite se na ovome. Bosna i Hercegovina je suverena i nezavisna država s puno svojih problema bez ikakve dileme. Ali i ti problemi su Bosna i Hercegovina, pa ih samo mi u Bosni i Hercegovinu možemo rješavati s manje ili više uspjeha”, dodao je Nikšić.

(Kliker.info-NAP)

Podijeli

Jedan komentar

  1. FAJTER
    FAJTER 18 Septembra, 09:47

    BAŠ SI DIVAN A IZABEREŠ KOMŠIĆA PROTIV VOLJE HRVATSKOG NARODA,MORE MARŠ.

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku