hamburger-icon

Kliker.info

Nikšić, Komšić i Bajrović sa Inzkom: Izbori u Mostaru i Stocu moraju biti održani

Nikšić, Komšić i Bajrović sa Inzkom: Izbori u Mostaru i Stocu moraju biti održani

20 Decembra
15:37 2016

Rješavanje pitanja izbora u Mostaru bilo je glavna tema današnjeg sastanka lidera SDP-a, DF-a i Građanskog saveza sa visokim predstavnikom Valentinom Inzkom koji je održan u OHR-u. Sastanak je održan na inicijativu Nermina Nikšića, Željka Komšića i Reufa Bajrovića, piše Patria.

Nermin Nikšić je nakon razgovora kazao da su željeli čuti stavove OHR-a o Mostaru. Prema njegovom mišljenju aktuelna vlast bi najviše voljela da do 2018. godine ne budu održani izbori u gradu na Neretvi.

Predsjednik SDP je potcrtao da su Mostar i Stolac dva različita problema, ali da se onemogućava održavanje izbora i u drugom hercegovačkom gradu, te da on ne vidi nikakvog razloga zbog čega CIK opstruira to.

-Dobili smo uvjeravanja kako OHR prati situaciju. Oni smatraju da je rješenje na domaćim vlastima, ali budemo li čekali domaće pogotovo aktuelne vlasti, bojim se da, ne da nećemo imati više izbora u Mostaru, već su upitni izbori uopšte u BiH, kazao je Nikšić.

Željko Komšić, kaže kako su saglasni da mora postojati neka domaća inicijativa da se priča o Mostaru ponovo pokrene. Prvi čovjek DF je ponovio svoj dosadašnji stav, a to je da i SDA i HDZ BiH odgovara ono što se dešava u Mostaru, te da je Mostar ustvari kusur u odnosima ove dvije stranke za rješavanje drugih pitanja.

-Čović nudi Izetbegoviću podjelu Mostara, što Izetbegović hoće, ali mu traži posebnu izbornu jedinicu. Ljevica u tome ne želi učestvovati. Ljevica želi normalno rješenje za Mostar, zbog čega smo i odlučili se za pokretanje ove inicijative za koju ćemo tražiti podršku na svim stranama, kako bi se izbori u Mostaru održali. Bitno je da se krene sa mrtve tačke, i potrebna nam je pomoć međunarodne zajednice, kaže Komšić.

Reuf Bajrović, predsjednik Građanskog saveza smatra da su rješenja za oba grada jednostavna.

-Izbori u skladu sa važećim zakonima BiH i izbori odmah, ne treba čekati 2018. ili bilo šta drugo, istakao je Bajrović.

(Kliker.info-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku