hamburger-icon

Kliker.info

Nikola Špirić: ”Glavni cilj status kandidata za EU”

Nikola Špirić: ”Glavni cilj status kandidata za EU”

12 Januara
06:14 2007

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu potvrdio imenovanje Nikole Špirića za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.    "Bezbjednost i stabilnost BiH i njenih entiteta, ekonomski razvoj i napredak te integracije u Evropsku uniju i NATO su okosnica naših zajedničkih ciljeva te vas, poštovani poslanici, pozivam da mi date podršku da u ovom mandatu zajedno s vama vodim Vijeće ministara na ovom značajnom putu", kazao je Špirić u svom uvodnom izlaganju pred Predstavničkim domom. 

On je istaknuo da generalni cilj Vijeća ministara, kao i svih institucija u BiH, jeste rješavanje relevantnih pitanja koja se tiču potipisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU.
Ističući kako je reforma policije teško pitanje, izrazio je uvjerenje da se uz zajednički rad, spremnost za kompromis i razumijevanje političke realnosti u BiH ovo pitanje može uspješno riješiti. 
"U saradnji s entitetskim vladama, policijskim organima i uz pomoć međunarodnih organizacija smatram da se može doći do rješenja prihvatljivog za sve", kazao je Špirić dodajući da će prestati praksa da Vijeće ministara i Parlamentarna skupština moraju bespogovorno prihvatati rezultate rada komisija ili drugih tijela koje zapravo rade za njih. 
"Rezultati rada Direkcije će biti pažljivo pregledani, ali legalno izabrani organi vlasti će zajedno postići dogovor o budućem izgledu policijskih snaga u BiH. Pritom, mi ustavno i zakonski apsolutno nismo vezani dokumentima koje je pripremila Direkcija i ta poruka mora biti jasno poslana onima koji misle drugačije", kazao je Špirić. 
Prema njegovim riječima, reforma sistema javnog emitiranja mora se izvršiti tako da bude prihvatljiva svim konstitutivnim narodima i Vijeće ministara će uložiti dodatne napore da se pronađu prihvatljiva, isplativa i funkcionalna rješenja. 
Špirić je istaknuo da je Saradnja sa Haškim tribunalom pitanje koje se mora okončati u što skorijem roku, a ovaj saziv Vijeća ministara će nastojati dati svoj doprinos. 
"Planiram da zajedno s entitetskim vladama angažujemo sve raspoložive resurse BiH u pronalaženju i privođenju osumnjičenih za ratne zločine. Državne resurse u SIPA-i, Državnoj graničnoj službi BiH, Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji BiH i Ministarstvu odbrane BiH, odnosno Oružanim snagama BiH, zajedno s entitetskim policijskim snagama, treba koncentrisano i trajno angažovati na ovom zadatku i dati im potrebnu političku i finansijsku podršku", kazao je Špirić. 

Istaknuo je i to kako je suzbijanje korupcije, koja utiče na ugled BiH u svijetu i time na njen ekonomski razvoj, visoko na njegovoj listi prioriteta. 
"Izmjene i dopune krivičnog zakonodavstva predstavljaju dio našeg kontinuiranog napora za postizanje pravde i suzbijanje kriminala, koji također podriva našu ekonomiju, ali, što je još gore, i moral i sistem vrijednosti građana BiH. Vijeće ministara će inicirati izmjene i dopune zakona koje će propisati veće kazne za krivična djela poput zlostavljanja i silovanja, ali i protiv privrednog kriminala, organizovanog kriminala, korupcije u sudstvu i administraciji itd", kazao je Špirić. 
Prema njegovim riječima, reforma obrazovanja je previše usporena i politički dogovor o zakonskim projektima kao što je okvirni zakon o visokom obrazovanju se mora postići. Osim zakona o visokom obrazovanju želimo, dodao je on, podržati usvajanje i drugih zakona koji će upotpuniti legislativu potrebnu za efikasnu implementaciju na entitetskim i kantonalnim nivoima u skladu sa evropskim standardima. 
Špirić je istaknuo da članstvo u NATO savezu predstavlja jedan od primarnih strateških ciljeva BiH koji će joj osigurati trajnu stabilnost i time fokusirati našu pažnju na pitanja ekonomskog i sveobuhvatnog društvenog razvoja. 
"Donošenje ustavnih rješenja je bilo pitanje koje je uzrokovalo najviše podjela u proteklom periodu. Vrijeme je da te podjele ostavimo iza nas i otvoreno razgovaramo o daljim koracima u vezi s ovim pitanjem. Ti razgovori neće biti jednostavni i bez razlika u mišljenju. Vrijeme je, da ja lično, kao i ovaj parlament, iskažemo zahvalnost američkoj administraciji u BiH i ambasadoru Meklheniju na dosadašnjem angažmanu na reformi ustava, koja za mene i dalje ostaje okosnica priče o reformi Ustava u BiH. Istovremeno ih pozivamo da i dalje svoju pažnju zadrže na ovom za BiH izuzetno važnom pitanju", kazao je Špirić. 
Da bi se ozbiljno nastavili razgovori o reformi Ustava mora se, smatra on, osigurati atmosfera za politički dijalog unutar BiH, ali i atmosfera u kojoj će Brisel i Vašington pružiti na jedinstven način materijalnu i ekspertsku pomoć kako bi se ovaj proces uspješno završio. 
"Vijeće ministara, moj kabinet i ja spremni smo da učinimo sve da Parlamentarna skupština BiH postane okosnica ustavne reforme koja će uspostaviti funkcionalnu i modernu BiH po evropskim standardima", kazao je Špirić. 
Naveo je i potrebu osiguranja pune implementacije Dejtonskog sporazuma uključujući Aneks 10, kako bi se osigurala uspješna i finalna transformacija Kancelarije visokog predstavnika u Kancelariju specijalnog predstavnika Evropske unije. 
"Vijeće ministara intenzivno će sarađivati s Kancelarijom visokog predstavnika kako bismo obezbijedili realizaciju tog procesa i time dokazali da je BiH postala apsolutno samoodrživa i da nema više potrebe za takvom vrstom međunarodne supervizije", kazao je Špirić. 
Istaknuo je da je osiguravanje sprovođenja Sporazuma o sukcesiji imovine i regulisanje statusa državne imovine visoko na listi prioriteta Vijeća ministara, te da Komisiji koja trenutno razmatra pitanja državne imovine treba dati punu podršku da pripremi tehničke aspekte neophodne za rješavanje ovog pitanja, dodajući da ovo pitanje zahtijeva i političko razumijevanje i dogovor. 
Špirić je ukazao i na realiziranje prijeko potrebnih ekonomskih reformi koje će osigurati međunarodni ekonomski suverenitet i jedinstven ekonomski prostor u kojem će biti osigurano ubrzano otvaranje novih radnim mjesta i veća zaposlenost. 
"Svjestan zaoštrenog socijalnog sistema u BiH, Vijeće ministara će ovom parlamentu ponuditi različite varijante uvođenja diferencirane stope PDV-a", kazao je Špirić. 
Dodao je kako će Vijeće ministara u oblasti ekonomskih reformi voditi politiku uravnoteženog ekonomskog razvoja na cijeloj teritoriji BiH. Naveo je i potrebu podsticanja razvoja poljoprivrede, turizma i zaštite čovjekove okoline u BiH ističući da je poljoprivreda ključna za dalji razvoj BiH.  Špirić je obećao da će Vijeće ministara posvetiti pažnju i problemima mladih u BiH.
"Konkretno, možemo početi da rješavamo pitanje 600 upražnjenih radnih mjesta u državnoj službi. Predlažem da se po kratkoj proceduri predviđenoj zakonom primi u tri navrata po 200 pripravnika. Po isteku pripravničkog staža, u skladu za zakonom, bili bi promovisani u državne službenike. Veliki broj njih mogao bi se strateški stručno pripremati za višegodišnji proces evropskih integracija BiH. Jedan broj mladih sa solidnim znanjem stranih jezika trebalo bi odmah poslati u inostranstvo na obuku. Tako bi naši mladi ljudi, umjesto da bježe u Evropu i svijet, svojim znanjem uveli BiH u Evropu", kazao je Špirić. 
Istaknuo je i to da je povratak izbjeglih i raseljenih osoba "proces koji želimo i moramo uspješno riješiti zajedničkim radom". 
"Izgradnja autoputa na Koridoru Vc u proteklom periodu prešla je put od ideje do pripremnih aktivnosti. Sada je vrijeme za konkretne poteze i početak građevinskih radova", kazao je Špirić dodajući da će Vijeće ministara uložiti maksimalne napore da u toku ovog mandata značajni dijelovi tog autoputa budu završeni. 
"Komisije za utvrđivanje istine o ratnim stradanjima su instrument koji može dalje doprinijeti istinskom i potpunom pomirenju naroda u BiH. Od ključne važnosti je da se rad tih komisija ne zloupotrijebi ili oduži i stoga će Vijeće ministara  podržavati njihov rad ujedno obezbjeđujući njihovu punu nezavisnost u radu. Pozivam stoga i vas poslanike da nam u ovom osjetljivom poslu pružite punu podršku", kazao je Špirić.
Pored opštih ciljeva koje je sedam stranaka prihvatilo kao svoje, Špirić je kazao kako treba posvetiti pažnju i nekim gorućim problemima, prije svega pitanju stare devizne štednje. 
"Drugo pitanje kojem treba posvetiti posebnu pažnju je donošenje zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine. To ne smije da bude tabu tema. Ne smijemo također zaboraviti pitanje donošenja zakona o restituciji, odnosno o povratu imovine i obeštećenju fizičkih i pravnih osoba čija je imovina podržavljena primjenom propisa o agrarnoj reformi, konfiskaciji, sekvestraciji, nacionalizaciji i eksproprijaciji i drugih propisa koji su doneseni i primijenjivani nakon 1945. godine", kazao je, između ostaloga, Špirić u uvodnom izlaganju. (Fena)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku