hamburger-icon

Kliker.info

Nikola Špirić: Sud i Tužilaštvo BiH instrumentalizirani da sude Srbima

Nikola Špirić: Sud i Tužilaštvo BiH instrumentalizirani da sude Srbima

28 Augusta
23:41 2006

Visoki funkcioner Saveza nezavisnih socijldemokrata (SNSD) i kopredsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta BiH Nikola Špirić ocijenio je danas da su Tužilaštvo BiH i Sud BiH, umjesto da budu u funkciji pomirenja u BiH, instrumetalizirani samo za suđenje Srbima.
"Utisak
je da je prvosudni sistem BiH skrenuo sa reformske ideje vodilje i da je u ozbiljnom ćorsokaku, jer se Sud BiH, nažalost, pretvorio samo u sud za Srbe. Preko 90 posto optuženih za ratne zločine su Srbi, a gotovo u istom procentu Srbi su optuženi i za organizirani privredni kriminal", ocjenio je on na konfernciji za novinare u Banjaluci. Istakao je da se "o zločinama pripadnika drugih naroda šuti" i podsjetio da su pripadnici paravojne jedinice "Škorpioni", nakon svojevremenog  objavljivanja video-zapisa o počinjenim zločinima nad Bošnjacima iz Srebernce, uhapšeni drugi dan po nalogu tužilaštva i suda.
"Najsvježiji snimci (komandanta Petog korpusa Armije BiH, generala) Atifa Dudakovića i zločina koji se mogu njemu fakturisati po komnadnoj odgovornosti, izazivaju podsmijeh u javnosti Federacije BiH i pravosudnog sistema BiH i da sada niko ozbiljno na njih ne reagira", naglasio je Špirić.
  On je osudio "svakodnevne medijske komentare" predsjednice Suda BiH Meddžihe Kreso, kojima taj sud "pretvara u politički", ocijenivši da je "njen krajnji cilj da ovaj sud preraste u vrhovni sud BiH".
(Onasa)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku