hamburger-icon

Kliker.info

Niko Lozančić: Zagreb nastoji izbaciti HDZ iz vlasti

Niko Lozančić: Zagreb nastoji izbaciti HDZ iz vlasti

20 Novembra
06:07 2006

Osuđen je još jedan politički čelnik u BiH i odmah smješten iza rešetaka. Hrvati zaprepašteni, drugi kao suosjećaju, a politički procesi idu dalje. Iz HDZ-a BiH još jedno priopćenje. Zagreb se ne želi miješati u unutarnje stvari, a nezavisni promatrači i analitičari ocjenjuju moguće uzroke, povode i posljedice odluke pritvaranja dr. Dragana Čovića. Zamjenik predsjednika HDZ-a BiH Niko Lozančić, koji sada operativno vodi stranku, presudu je komentirao s ironijom i progovorio o političkom mešetarenju.

VL: O presudi su već izrečeni deseci komentara. Zanimljivo je da su mediji bili jedinstveni da je presuda krajnje nelogična?
LOZANČIĆ: Presudu je jednostavno nemoguće logično komentirati. Samu presudu i njezino obrazloženje ni pas s maslom ne bi pojeo. Ne čudi što svi oni, a takvih je na sreću sve više koji promišljaju svojom glavom i drže do svoga dostojanstva, ovu presudu doživljavaju tako kako rekoste i komentiraju na taj način. Ova presuda je pokazatelj stanja u našem pravosuđu. Vjerujem da je se srame mnogi suci i tužitelji koji časno i pošteno obnašaju istinski odgovorne zadaće. Nažalost, ona je moguća u današnjoj BiH u kojoj još nemamo demokratski izgrađene institucije koje će građane zaštititi od pojedinaca i grupa koji te časne institucije zlorabe u krajnje nečasne svrhe. To je nešto na čemu trebamo svi raditi. Ako je Dragan Čović dovoljan povod za takvo nešto i ako je on posljednje s čijom se sudbinom poigravaju nečasni pojedinci, onda će ovo u konačnici imati nekog smisla.

VL: Budite jasniji, molim vas, na što mislite?
LOZANČIĆ: Ne znam što vi mislite, ali ako mislite da cjelokupan proces pridonosi jačanju pravne države ili, kako jedan od nečasnih sudionika reče, još jedna pobjeda pravne države u borbi protiv korupcije, onda vi ili ja nismo normalni. Moguće je da su nenormalni svi koji ovu presudu ocjenjuju nelogičnom. A i sami kažete da ih je mnogo i da su jedinstveni. Čak ni sami kreatori i provoditelji egzekucije ne vjeruju u ono što pričaju. Ovaj proces je tako i osmišljen da je određena meta i onda su deseci stručnjaka čitavih pet godina nastojali opravdati razloge zašto je baš Dragan Čović meta.

VL: Čime to argumentirate?
LOZANČIĆ: Prevrtalo se po arhivama, dokumentacijama, životopisu, navikama, rodbinskim i svim drugim kontaktima i vezama ne bi li se iskopalo nešto što bi bilo dovoljno zvučno i uvjerljivo. Trebalo je naći opravdanje pred domaćom i svjetskom javnošću za silni novac koji je uludo potrošen u reformu pravosuđa u BiH i kreiranje toga procesa koji je trebao dokazati da je reforma uspjela. Jedino što se znalo od samog početka ovog procesa je da Dragan Čović mora biti osuđen. Svi ostali optuženi kao dio zločinačke organizacije poslužili su samo kao nužni statisti u toj početnički loše režiranoj predstavi. Zato ne čudi ni oslobađajuća niti osuđujuća presuda. Ovdje od samoga početka nisu bili važni nikakvi dokazi niti činjenice. On je jednostavno kriv takav kakav jest i što se u ovim žestokim političkim previranjima prihvatio gotovo nemoguće misije. Glava mu je previše izronila iz sveopćeg sivila i žabokrečine, a onda se nađe dovoljno onih koji vas žele svesti na opću mjeru.

VL: I vaši stranački suparnici izrazili su žaljenje zbog Čovićeva pritvaranja, a iz HSP-a BiH rekli su da je to nova poruka o discipliniranju Hrvata?!

LOZANČIĆ: Mnogi danas liju, a neki će možda već sutra liti krokodilske suze nad sudbinom Dragana Čovića. Neki se istinski zgražaju, a neki posipaju pepelom. Ni Draganu Čoviću niti nama u HDZ-u BiH ne trebaju ničije krokodilske suze. Svi su oni, što svjesno, što nesvjesno, puhali u jedra gusarskoga broda kojemu je jedini cilj bio potopiti hrvatsku lađu u nemirnom bosanskohercegovačkom moru. Neki su prije nepuna dva mjeseca govorili da su ostvarili sve svoje ciljeve, neki to govore danas, a neki će već sutra od gusara tražiti dio plijena. Svi oni su veliki jedino kao gubitnici.

VL: Iz Zagreba nisu željeli komentirati sudske odluke?
LOZANČIĆ: Čudni su vam ti naši prijatelji iz Zagreba. Oni se već duže vremena kao ne miješaju ni u što u BiH. Niti ih zanima ustavna pozicija Hrvata u BiH. Niti ih zanima tko je u vodstvu koje stranke u BiH. Njih ne zanimaju ni rezultati izbora niti tko će i hoće li bilo tko zastupati Hrvate u institucijama BiH. Oni se ponašaju kao pravi europejci i kao dobronamjerni.

VL: Opet niste jasni, na što mislite?
LOZANČIĆ: Samo im se ponekad u brizi za Hrvate otmu neutralni komentari, pokušaj nametanja nekog kadrovskog rješenja, ili kao zadnjih dana, maratonsko nastojanje da kad već nisu mogli u HDZ BiH, onda u institucije BiH instaliraju neke svoje sposobne i podbobne Hrvate. Ne prezaju oni tada da u igru uključe svoje europske prijatelje. Sada preko Srba i Bošnjaka pokušavaju ugurati podobne Hrvate. Zadivljujuća je upornost koju iskazuju u tim nastojanjima. Sve čine da se obezvrijedi izborna volja Hrvata u BiH. Nude se krupni ustupci našim potencijalnim političkim partnerima, samo da odustanu od dogovora s HDZ-om BiH. Predlažu svoje poslušnike, a ako ih sugovornici iz BiH ne prihvate onda prijete sankcijama i izolacijom. To su vam ti veliki prijatelji i zaštitnici Hrvata u BiH. Da su samo djelić energije koju ulažu da svoje štićenike uguraju u institucije vlasti iskoristili u borbi za jednakopravnost Hrvata BiH, pozicija Hrvata bila bi neusporedivo bolja. Ovako samo pokazuju da njih ovdašnji Hrvati ne zanimaju. Zanimaju ih samo zadovoljavanje pojedinačnih sujeta i instaliranje poltrona koji će biti njihovi posrednici u daljnjoj rasprodaji hrvatskih interesa.

VL: Ima li onda naznaka drukčijeg raspleta uspostave vlasti zbog tih pritisaka?
LOZANČIĆ: Ne mogu isključiti bilo koju mogućnost. Sve je moguće. Što se nas u HDZ-u BiH tiče, mi ćemo sigurno nastojati da se svi postignuti sporazumi realiziraju u praksi. Ako naši potencijalni partneri za uspostavu parlamentarne većine budu više željeli surađivati s glasnogovornicima Zagreba u BiH, onda će ući u partnerstvo sa Sanaderovom ekspoziturom u BiH. Ukoliko pak o sadašnjosti i budućnosti BiH budu htjeli promišljati s onima koji prije svega žele voditi računa o interesima BiH i svih njezinih naroda i građana, onda je odluka jasna. Naš izborni rezultat je takav da legitimno možemo predstavljati hrvatski narod u BiH, ali i nedovoljan ako naši potencijalni partneri izaberu drugu opciju.

VL: Hoće li uklanjanje Čovića pridonijeti novome raskolu u HDZ-u BiH?
LOZANČIĆ: Uvjeren sam da smo mi u HDZ-u BiH dovoljno politički zreli i iskusni te odlučni i jedinstveni u provedbi naših programskih opredjeljenja pa isključujem svaku mogućnost raskola u stranci. Dovoljno smo iskustava stekli odupirući se nastojanjima raznih kreatora naše budućnosti. Svako drugo ponašanje samo je voda na mlin onih koji žele da nas nestane s ovih prostora. Vjerujem da će biti i dalje nastojanja da se naruši jedinstvo HDZ-a BiH i omogući realiziranje zagrebačkog koncepta, daljnjeg fragmentiranja Hrvata u BiH. Još više vjerujem da svi mi s takvim rješenjima imamo previše negativnih iskustava, a preživjeli smo previše trauma da bismo dopustili bilo kakvim frustriranim i nedorečenim liderima i avanturistima da se poigravaju našim sudbinama. Nakon svega ovoga idemo još jače, konkretnije i odlučnije u mukotrpnu i časnu borbu za opstojnost, jednkopravnost i suverenost hrvatskog naroda u BiH.

 

 

 

Zoran Krešić (Večernji list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku