hamburger-icon

Kliker.info

Nije samo Njemačka obećana zemlja: U 2021. Slovenija izdala više od 16.000 radnih dozvola za bh. radnike

Nije samo Njemačka obećana zemlja: U 2021. Slovenija izdala više od 16.000 radnih dozvola za bh. radnike

13 Decembra
14:38 2021
Pandemija koronavirusa je proces odlaska građana iz BiH usporila, ali ne i umanjila

Republika Slovenija je u prvih deset mjeseci 2021. godine, izdala 16.198 radnih dozvola za radnike iz Bosne i Hercegovine.

To je za skoro 50% više nego 2020. godine kad asu mnogi bosanskohercegovački radnici u Sloveniji ostali bez posla ili su poslani kućama da čekaju kraj pandemije koronavirusa. Isto tako, to je za 0,66% više od ukupnog posredovanja u 2018, godini u kojoj je ostvareno najviše posredovanja u zapošljavanju.

– Razlozi za ove brojeve su nastavak ekonomskog rasta, koji je bio prekinut početkom pandemije i zatvaranjem država (lockdown). Slovenija danas ima 10.830 (13,98 posto) nezaposlenih osoba manje nego na početku pandemije. Međutim, početkom ove godine situacija nije bila obećavajuća jer je Slovenija imala 14.015 (18,09 posto) nezaposlenih osoba više nego na početku pandemije i najoptimističnije procjene nisu uključivale ovakav trend zapošljavanja strane radne snage, saopćeno je iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Analize su pokazale da su najtraženija zanimanja za strane radnike u Sloveniji zanimanja varioca, vozača, zidara, elektroinstalatera, tesara, pomoćnog građevinskog radnika, radnika u proizvodnji, bravara, električara, fasadera i slično.

Primjetno je i da je trend odlaska građana iz Bosne i Hercegovine radi zapošljavanja generalno izraženiji. Pandemija koronavirusa jeste usporila taj proces, ali u proteklom periodu ovaj trend je nastavljen. To je razlog što se sve više i u našoj zemlji osjeti nedostatak radne snage, naročito kada je riječ o nekim zanatskim zanimanjima.

(Kliker.info-Moja BiH)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku