hamburger-icon

Kliker.info

Nije pametno : Ne vjerujte svemu što pročitate na internetu

Nije pametno : Ne vjerujte svemu što pročitate na internetu

21 Jula
07:21 2014

guliver1Urbanih legendi i sličnih gluposti ima posvuda, pa tako i svijetu tehnologije. Provjerite jeste li nasjeli na koju od ovih priča.

Čipiranje djece
Svijet u mnogim aspektima možda izgleda kao distopija, ali još nismo počeli čipirati ljude, pa tako ni djecu. Priča o tome kako škole u američkoj saveznoj državi Wyoming zahtjevaju da je djecu moguće skenirati je lažna – riječ je o satiri.

Najbliži zabilježen slučaj dogodio se u Teksasu, gdje je jedna djevojčica zaradila suspenziju zbog toga što je odbila nositi bedž sa čipom RFID, pomoću kojeg se pratilo jesu li učenici na nastavi. Vraćena je u razred, a škola je odustala od programa.

Objavom na Facebooku nećete zaštititi ili vratiti svoja prava
U najvećoj društvenoj mreži skloni su koječemu – od neovlaštenog korištenja vašeg lika i imena do psihološkog eksperimentiranja s korisnicima bez znanja i dozvole. Što sve daju obavještajnim agencijama, možemo samo nagađati. Stoga ne čudi što mnogi među vama žele zaštititi sebe, svoju privatnost i prava.

No, to nećete postići objavljivanjem posta u kojem polažete prava na fotografije i tekst koje objavljujete. Oni su Facebookovi od trenutka kad ste ga počeli koristiti. Želite li ih lišiti toga, obrišite korisnički račun na Facebooku.Ako vam je to preradikalno, možete bar reći Facebooku što mislite o njemu.

Bill Gates vam neće poslati novac
Ni on, ni Microsoft, ni Facebook, niti bilo tko drugi. Ako ste dobili e-mail ili poruku u kojoj se tvrdi kako hoće, slobodno ju obrišite. Lažna je. U različitim oblicima pojavljuje se još od 1997. godine.

Google Earth nije spasio brodolomku
Jedna od situacija u kojima bi sveprisutne oči dobro došle svakako je ona u kojoj se nađete nasukani na pustom otoku. Priča prema kojoj se to dogodilo Gemmi Sheridan, nakon što je provela sedam godina u izolaciji poslije brodoloma, izmišljena je, a fotografija koja uz nju kruži je ukradena iz izvješća Amnesty Internationala iz Kirgistana.

Samsung nije platio Apple brdom kovanica
Zvuči kao dobra fora i PR štos, ali nije istina da je naknadu od milijardu dolara (oko 5,5 milijardi kuna), koju je sud odrezao prije dvije godine (a koja je kasnije smanjena), južnokorejski div svom partneru i ljutom rivalu iz Cupertina isplatio u kovanicama.

Mobitel vam neće spržiti mozak (kao ni jaje)
Moguće je kako brinete zbog utjecaja radijacije iz svog mobitela na vaše zdravlje. No, jedno je sigurno – ne proizvodi dovoljno topline ni da bi se skuhalo jaje.

Nećete vjerovati što ćete vidjeti na ovom videu? Stanite i razmislite
Koliko ste doista sjajnih stvari vidjeli, a da su imale takav naslov? A s koliko ste naživcirali sve svoje kontakte na Facebooku?

Ne, žena nije ubila za Xbox
Žalosno je što ima ljudi koji su u stanju povjerovati kako je žena bila toliko luda za Xboxom da je do smrti izbola troje kupaca u Wal-Martu. Priča je satira, iza koje stoji Daily Currant. Otprilike, kao da povjerujete u nešto što objavi News Bar.

Mobitelom (još uvijek) ne možete otključati auto
Osim ako auto nije tako napravljen i vi imate odgovarajuću aplikaciju, naravno. Ako nemate, možete stiskati do sudnjeg dana.

Netflix nije otkazao seriju Orange is the New Black
Još jedna šala, ovog puta iz radionice ekipe iz Empire Newsa. Ako su i odlučili otkazati popularnu seriju, iz Netflixa to još nisu objavili.

(Kliker.info-TP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku