hamburger-icon

Kliker.info

Nijaz Duraković : ZAVNOBIH je idealna forma ,a poenta je na antifašizmu

Nijaz Duraković : ZAVNOBIH je idealna forma ,a poenta je na antifašizmu

25 Novembra
07:51 2010

Ako želimo ići u Evropsku uniju (EU), onda tamo možemo ići samo na principima ZAVNOBiH-a, kaže u intervjuu za "Dnevni avaz" ratni član Predsjedništva Republike BiH i dugogodišnji ugledni profesor na Univerzitetu u Sarajevu (UNSA), prof. dr. Nijaz Duraković.Povodom Dana državnosti BiH, profesor Duraković za naš list govori o značaju i tekovinama ZAVNOBiH-a, destruiranju države BiH i prijetnjama da će ona prije ili kasnije nestati.

Šta nama danas znači ZAVNOBiH i koliko je njegova ideja destruirana i dalje živim nacionalističkim politikama?

– Političkim strukturama, ne samo bošnjačkim nego i srpskim i hrvatskim, iznova se, svaki dan, papagajski, mora ponavljati značenje ZAVNOBiH-a. ZAVNOBiH nije uperen ni protiv jednog naroda. To je idealna  forma, ali ne samo radi one floskule da BiH nije ni srpska ni hrvatska ni muslimanska, već svih tih naroda, ali i ostalih.  Poenta je na antifašizmu, na antifašističkoj borbi u kojoj su učestvovali svi narodi. Zaboravlja se da su na zasjedanju ZAVNOBiH-a bili predstavnici sva tri naroda i da su odluke donesene demokratski. Tu nije uspostavljena neka nova bh. državnost, već je udaren pečat na ono što je Bosna bila stotinama godina.  Od početka su najveći osporavatelji ZAVNOBiH-a bili srpski nacionalisti. Nije slučajno da su baš na inicijativu Karadžića na savjetovanju na Palama početkom 1992. godine poništene odluke ZAVNOBiH-a.

Cilj je bio da se poništi državnost zemlje. To je prihvaćeno kao floskula do današnjeg dana. Interesantno je da je prvi predsjednik ZAVNOBiH-a bio Vojislav Kecmanović Đedo. To je djed današnjeg velikosrpskog ideologa Nenada Kecmanovića, koji pjeni dokazujući da BiH ne može opstati i da nikada, zapravo, i nije postojala. Ali, na zasjedanju ZAVNOBiH-a, najslavnijoj stranici BiH i svih jugoslavenskih naroda, ipak je učestvovalo najviše Srba. ZAVNOBiH je idejno i politički razradio formulu o BiH kao tronošcu. Ako jednu nogu odrežeš, sto će pasti. BiH, dakle, može biti stabilna samo na ovim osnovama. BiH dugoročno nema druge formule. Ne mora to biti ideja bratstva i jedinstva, ali mora postojati duh suživota, tolerancije i demokratije.

Imate li Vi osjećaj da je danas sve manje države BiH, a da su, s druge strane, sve snažniji stari velikodržavni koncepti?

– To je očito, kao na dlanu… Imate hiljadu indikacija da je to tako u svim domenima života. Nikada nije bila jača ideja velike Srbije i nacionalseparatizma kao što je sada u vrijeme Milorada Dodika. Taj krešendo uslijedio je upravo pred izbore. Nije to više samo retorika, već jasna politika. Ona se i dalje nastavlja. A onda se kao grom iz vedra neba na sceni javlja stari koncept Bobana, Šuška i Tuđmana. To je najcrnji velikohrvatski nacionalistički koncept. Dragan Čović, evo, govori o Mostaru kao "stolnom gradu". Taj grad nikada u povijesti nije bio predominantno hrvatski, pa ni danas. Uprkos etničkom inžinjeringu koji provode 20 godina. Bez obzira na to što prave naselja u Hercegovini kojima nadijevaju zvučna imena Šuškovo, Bobanovo…

Iz svijeta sve češće dolaze poruke koje problematiziraju budućnost BiH…

– Mene ovdje samo brine vrlo nedefiniran stav takozvane međunarodne zajednice. Doduše, Amerika, Velika Britanija i druge zemlje uvijek navode da ostaju kod cjelovite i demokratske BiH. Ali, očito je da ne čine ništa da bi barem upozorile na povampirene nacionalističke i separatističke tendencije koje dolaze od Srba i Hrvata. Zašto to toleriraju? To je sumnjivo. Negdje se u duši nadam da BiH, ipak, nije moguće podijeliti. Jer, to nisu uspjeli uraditi od 1992. do 1995. godine, kada je i kuka i motika udarila na ovu jadnu državu. Tada smo imali jednu otvorenu, vrlo koordiniranu agresiju Srbije i Crne Gore, ali i Hrvatske. Jeste da je BiH ostala onako podijeljena i nakaradna u smislu političkih rješenja. Ali, ipak je ostala kao cjelovita i međunarodno priznata država.

Šta mislite o mogućoj koaliciji SDP-a sa SDA?

– Nacionalni blokovi 2S, 2H i 2B su pogubni. Time se vraćamo na 1991. godinu. SDP je, očito, raspolućen između želje da vlada i da, s druge strane, ostane principijelan u tom smislu da ne koalira s onima protiv kojih se bori od svog postanka. To je prilično teška situacija. Od postanka SDP-a njeni glavni ideološki i politički protivnici bili su SDA, HDZ i SDS. Ići sada u vlasti sa te tri stranke, koje su oličenje zla i propasti  Bosne, njenog nazatka, rasula i moralnog propadanja, jeste političko samoubistvo!   Faruk Vele (Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku