hamburger-icon

Kliker.info

Nicolas Sarkozy: Krenuli smo! Francuski avioni su već iznad Libije!

Nicolas Sarkozy: Krenuli smo! Francuski avioni su već iznad Libije!

19 Marta
15:58 2011

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy izjavio je kako je akcija protiv Libije već započela. Francuska vojska sprečava snage lojalne libijskom vođi Moamaru Gadafiju da napadnu Bengazi, rekao je Sarkozy. – Naše zračne snage suprotstavit će se svakoj agresiji – izjavio je francuski predsjednik i dodao: – Danas smo intervenirali u Libiji pod mandatom Vijeća sigurnosti UN-a, a to činimo kako bi zaštitili civilno stanovništvo koje ubijaju njegovi vlastodršci – potvrdio je Sarkozy nakon završetka summita u Parizu. Francuski avioni Rafale uzletjeli su iz baze Saint-Dizier na istoku Francuske, javlja AFP. Tokom prvih par sati misije nisu imali nikakvih problema.

Inače, snage Moamera Gadafija su u subotu rano ujutro napale Benghazi s kopna i iz zraka i ušle u njegovo predgrađe, javila je televizija Al-Jazeera, a agencija Associated Press je prenijela da je njen izvjestitelj gledao obaranje borbenog aviona koji je pao blizu Benghazija. Tokom napada s kopna i iz zraka bombardiran je put koji vodi do aerodroma i pregrađe Abu Hadi, tvrde očevici. Libijski pobunjenici, koji Benghazi "drže" već od prvih dana pobune protiv Gadafijeva režima koja je počela 15. februar, u subotu su saopćili da su primorani na povlačenje zbog žestokih napada snaga lojalnih libijskom vođi Gadafiju, a libijski dužnosnici su optužili pobunjenike da su prekršili primirje napadom na provladine snage u Al-Magrunu, koji se nalazi oko 80 kilometara južno od Benghazija.
Arapska satelitska televizija Al-Jazeera objavila je da su Gadafijeve snage u šle u zapadna predgrađa  Benghazija, a pobunjenik Halid Ahmed iz pobunjeničke baze na zapadnom obodu Benghazija Reutersu je rekao da su Gadafijeve snage u petak bile na 60 kilometara od Benghazija, danas su na 20 kilometara i da bi se uskoro mogle probiti. Zamjenik libijskog ministra vanjskih poslova Khaled al-Kaim u subotu je optužio pobunjenike da su prekršili primirje napadom na provladine snage u Al-Magrunu, koji se nalazi oko 80 kilometara južno od Benghazija. "Zato je neophodno da ovdje što prije dođu međunarodni promatrači jer u suprotnome optužbe i protuoptužbe nikada neće prestati", kazao je Al-Kaim, prenio je AFP. On je dodao da vladine snage neće preuzeti nikakvu akciju protiv pobunjenika zato što ne žele da prekrše prekid vatre. Libija je u petak proglasila jednostrani prekid vatre nakon što je Vijeće sigurnosti UN-a prethodnog dana usvojilo rezoluciju kojom se uvodi zona zabrane letova iznad Libije, ali SAD tvrdi da se primirje ne poštuje, dok se libijska vlada i pobunjenici međusobno optužuju za kršenje prekida vatre. (Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku