hamburger-icon

Kliker.info

Nicholas Hill odgovorio Dodiku : “Čuvaj zdravlje, bavi se jogom”

Nicholas Hill odgovorio Dodiku : “Čuvaj zdravlje, bavi se jogom”

23 Jula
04:51 2014

dodik_hill7Otpravnik poslova Ambasade SAD u BiH Nicholas Hill preporučio je danas predsjedniku RS Miloradu Dodiku da se bavi – jogom. To je Hilov odgovor na Dodikov zahtev upućen Predsedništvu BiH i ministru inostranih poslova BiH Zlatku Lagumdžiji da pokrenu postupak proglašenja tog američkog zvaničnika osobom nepoželjnom u BiH.”Ja samo radim svoj posao. i ne mogu se brinuti o tim stvarima. Čini mi se da svaki put kad govorim o gospodinu Dodiku, njegov krvni pritisak poraste. Naravno, to me brine. Jedan moj prijatelj, Srbin, predložio je da mu preporučim jogu”, kazao je Hill novinarima u Foči, prenosi B92.

 

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je prošlog četvrtka, 17. jula, zatražio od članova Predsjedništva BiH i ministra Lagumdžije da pokrenu postupak proglašenja otpravnika poslova Ambasade SAD Nicholasa Hilla osobom nepoželjnom u BiH.Dodik je tada rekao da time traži zaštitu institucije predsjednika Republike Srpske od “neprimjerenih napada”, kao i zaštitu dostojanstva svih institucija u BiH predviđenih Dejtonskim sporazumom i Ustavom.Predsjednik RS je ocijenio i da je Hill svojim izjavama o korupciji u vrhu vlasti RS “izašao ne samo iz okvira diplomatskog govora i odnosa prema unutrašnjepolitičkim temama zemlje – domaćina, nego i iz okvira pristojnog govora uopšte”.

Prethodno je Hill u Tuzli izjavio da u RS “ključa nezadovoljstvo zbog endemske korupcije lidera tog entiteta, kronizma, dilova kojima se bogate članovi porodice, priča o luksuznim nekretninama u Beogradu i na Kipru, o sudijama RS koje su pritegnute kako bi ignorisale mito i osigurale da predmeti korupcije nikada ne ugledaju svjetlo dana u sudnicama”.Dodik je zbog toga nazvao Hilla “patološkim lažovom i dokazanim smutljivcem” i optužio ga da u SAD šalje “lažne izvještaje”.Mediji u Sarajevu danas su, pozivajući se na nezvanične izvore, objavili da je ministar spojnih poslova BIH Zlatko Lagumdzija, obavijestio Predsjedništvo BiH da ne postoje uslovi da otpravnika poslova Ambasade SAD u Sarajevu Nicholasa Hilla proglase personom non grata u BiH. (Kliker.info-B-92)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku