hamburger-icon

Kliker.info

Ni optužnica Tužilaštva BiH nije dovoljna : Zamjenik direktora SIPA-e ne namjerava potpisati suspenziju Zupca

Ni optužnica Tužilaštva BiH nije dovoljna : Zamjenik direktora SIPA-e ne namjerava potpisati suspenziju Zupca

10 Juna
08:17 2014

Zubac81Zamjenik direktora SIPA-e Đuro Knežević neće da potpiše odluku o suspenziji svog direktora Gorana Zupca, ni nakon podizanja optužnice Tužilaštva BiH. Odluku, očito, prepušta Nezavisnom odboru Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, koji će na sjednici u srijedu razmatrati ovaj jedinstven slučaj optuženog direktora Državne agencije za istrage i zaštitu.Imajući u vidu činjenicu da je g. Goran Zubac imenovan na rukovodnu funkciju po Odluci Vijeća ministara BiH, predlažemo da se za sve informacije obratite Nezavisnom odboru Parlamentarne skupštine BiH.S druge strane, ljude koje Goran Zubac suspendira, za njih više u Agenciji nema mjesta.

Naime, Sud BiH je u februaru donio presudu da se suspendovani inspektor Rašid Palić vrati na posao, ali Zubac ima druge planove. Pravobranilaštvo BiH uložilo je žalbu Apelacionom vijeću Suda BiH na ovu presudu. Konačan ishod svega trebao bi se znati u narednim danima.”Tužena je dužna da tužitelja vrati u radni odnos, da mu uspostavi radno-pravni status na poslovima i zadacima kao što je to bilo i prije pokretanje disciplinskog postupka, sve u roku od 15 dana od dana prijema presude”, stoji u presudi.”Sam način vođenja tih disciplinskih postupaka je upučivao na to da je, ustvari, smisao bio da se ukloni jedan visoki policijski službenik iz SIPA-e. Informacije nam kazuju da je u pripremi određena konkursna procedura koja bi se raspisala za poziciju regionalnog načelnika, u situaciji kada se svaki dan očekuje pravosnažna odluka kojom se načelnik Palić vraća na posao”, tvrdi Sanel Nezirić, branilac Rašida Palića.

Ovo nije jedini slučaj kada čelnici SIPA-e, sa Zupcem na čelu, nisu poštovali sudske odluke.Mirsad Hamidić, penzionisani inspektor SIPA-e, kaže kako je 5. septembra 2011. godine podnio krivičnu prijavu zbog postojanja osnova sumnje da je prijavljeni, nakon preuzimanja dužnosti direktora SIPA-e, od podnošenja ove krivične prijave počinio krivično djelo neizvršavanja pravosnažne presude Suda BiH.Nezavisni odbor u srijedu će raspravljati o suspenziji i smjeni direktora Zupca. Podsjećamo, Zubac je optužen za nesavjestan rad u službi, jer tokom februasrkih protesta nije odgovorio na zahtjeve za pomoć u zaštiti zgrade Predsjedništva BiH, te odbio angažirati specijalnu jedinicu SIPA-e. (Kliker.info-FTV)

Podijeli

Jedan komentar

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku