hamburger-icon

Kliker.info

Nezavisni gradonačelnici stvaraju pokret : I Martin Raguž pristupio Bloku za Evropu

Nezavisni gradonačelnici stvaraju pokret : I Martin Raguž pristupio Bloku za Evropu

10 Decembra
16:11 2016

raguz-glasanjeU petak su u Konjicu održani sastanci nekoliko načelnika i gradonačelnika koji su na prethodnim lokalnim izborima zadobili većinsko povjerenje građana kao nezavisni kandidati.

“Bila je to prilika da zajedno sa saradnicima i pomoćnicima razmijenimo mišljenja, pozitivna iskustva i dobre prakse gradova kako bi ih primjenili na privlačenje investicija, urbanizmu”, kazao je za N1 Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Kao što smo već ranije pisali nekoliko nezavisnih političkih aktera u BiH na čelu sa Senadom Šepićem pokrenulo je inicijativu za osnivanjem tzv. Bloka za Evropu, jednu novu političku opciju u vidu istinske alternative strankama sa nacionalnim predznakom u BiH.

Iako su informacije govorile o osnivanju nove političke stranke, to se neće desiti, ali od ideje se nije odustalo, naprotiv.

“Dogovoreno je da idemo na Opće izbore 2018. godine, ali definitivno nećemo osnivati stranku. To će biti jedna vrsta pokreta na putu BiH ka EU i NATO savezu. Obećali smo građanima da ćemo biti nezavisni. Trenutno nikoga od nas ne interesuje da bude lider”, rekao je Kasumović za N1.

On ističe da su građani pokazali svoje nezadovoljstvo te da su ih stranke izvarale.

“Izborom nas kao nezavisnih kandidata na lokalnim izborima i na nama je velika odgovornost. Ne želimo praviti nove stranke jer smatramo da ih ima previše”, mišljenja je gradonačelnik Zenice I dodaje da će cilj pokreta biti smirivanje političke situacije u BiH, bolji život građana te odlučan put ka EU i NATO savezu.

Kasumović je još dodao da će ovaj blok imati svoje kandidate na narednim izborima I za člana Predsjedništva BiH.

“Veliki broj glasova stoji iza nas. Koga podržimo za Predsjedništvo, on će i proći”, uvjeren je Kasumović.

N1 saznaje da je ovom bloku povjerenje dao i Martin Raguž, bivši predsjednik HDZ 1990 i zastupnik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. Kako je sama ideja zamišljena kao sveopći bh. pokret tako se uveliko vode razgovori i sa političarima u entitetu Republika Srpska, ali i nekim strankama u južnom dijelu BiH.

Također saznajemo da su pokretu prišli i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić, načelnik Zavidovića Hašim Mujanović i načelnik Lukavca Edin Delić.Program bloka, kao i ostali članovi biće poznati nakon narednog sastanka.

(Kliker.info-N1)

Podijeli

Jedan komentar

  1. puka 59 -BUDUĆI
    puka 59 -BUDUĆI 10 Decembra, 19:56

    VETERANI 317 SBBR SA KAPIJE BOSNE HEROJ GRADA TE VIDE NAŠ HEROJU -SABORCU KAKO OD BAKETA PREUZIMAŠ ŠTAFETU 2018 GODINE BIH PREDSJEDNIŠTVU .POZDRAV DOMOVINI TE SRETNI VAM – NAM DOLAZEĆI BLAGDANI- PRAZNICI .

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku