hamburger-icon

Kliker.info

Nezavisna istraga : Bivši direktor FBI-ja Mueller postavljen za posebnog tužioca u istrazi o povezanosti Trumpa i Rusije

Nezavisna istraga : Bivši direktor FBI-ja Mueller postavljen za posebnog tužioca u istrazi o povezanosti Trumpa i Rusije

18 Maja
04:38 2017

Američko ministarstvo pravosuđa postavilo je u srijedu kasno poslijepodne posebnog tužitelja   kojemu prepušta nadzor nad istragom koju provodi FBI o mogućem ruskom uticaju na američke predsjedničke izbore 2016. godine, na kojima je pobjedu odnio Donald Trump.

Odluku je donio zamjenik glavnog državnog odvjetnika Rod Rosenstein, koji je posebnim tužiteljem imenovao Roberta Muellera, vrlo cijenjenog nekadašnjeg direktora FBI-a.

Kako navodi New York Times, ovo predstavlja novi problem za američkog predsjednika, koji se našao u središtu niza afera u kojima se spominje Ruse, a iako on osobno navodno nije pod istragom, provjerava se moguća povezanost njegovih bliskih suradnika s Rusima.

– Zaključio sam da je u interesu javnosti da iskoristim svoju ovlast i postavim posebnog tužitelja kako bi preuzeo ovu stvar, izjavio je u saopštenju  Rosenstein.

Iako će posebni tužitelj formalno biti izravno odgovoran samom Rosensteinu (glavni državni odvjetnik i ministar pravosuđa Jeff Sessions se zbog vlastitih veza s Rusima izuzeo iz cijelog slučaja), a preko Rosensteina i Trumpu, Mueller će imati veću autonomiju u provedbi istrage nego ‘obični’ državni odvjetnik, a činjenica da istragu više neće nadzirati netko iz samog ministarstva pravosuđa dat će veći kredibilitet čitavom postupku i vjerojatno zadovoljiti demokrate, koji već neko vrijeme zahtijevaju da sve preuzme netko neovisan.

Mueller je direktor FBI-a bio 13 godina, prije dolaska Jamesa Comeyja, s kojim je blisko surađivao dok je ovaj bio zamjenik glavnog državnog odvjetnika. Njih su dvojica i privatno dobri, no u Americi je praktički nemoguće naći ikoga tko bi o Muelleru rekao bilo što loše, gotovo ga jednoglasno smatraju najuglednijim profesionalcem u pravosudno-policijskom aparatu kojega ni osobne veze ne bi mogle omesti u provođenju poštene istrage.

I republikanci i demokrati su pozdravili Muellerovo imenovanje, a iz Bijele kuće su objavili kratko priopćenje u kojemu Trump zahtijeva brzu istragu i uvjerava da će u konačnici biti dokazano da nikakve veze ni sa kakvim stranim silama on nije imao. Prema izvorima iz Bijele kuće, oni o Muellerovom imenovanju nisu znali sve do pola sata prije nego je ono javno objavljeno.

Kao što je poznato, Trump je negodovao zbog istrage o vezama njegovih ljudi s Rusima, a to je naveo i kao jedan od razloga za iznenadnu smjenu direktora FBI-a Jamesa Comeyja. Nadalje, njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost Michael Flynn morao je podnijeti ostavku jer se ispostavilo da je lagao potpredsjedniku SAD-a Mikeu Penceu i drugim visokim dužnosnicima o svojim potencijalno nedopuštenim kontaktima s ruskim ambasadorom u Americi Sergejem Kisljakom.

Kako je javio  New York Times, u bilješkama koje je Comey nakon svojih sastanaka s Trumpom vodio, vidljivo je da je predsjednik od njega zahtijevao da obustavi istragu protiv Flynna.

Nakon objave sadržaja te bilješke, nastala je prava politička pomutnja, čak se ozbiljno počela spominjati mogućnost Trumpova opoziva, uključujući i među republikancima, koji su ga dosad uglavnom nastojali braniti u većini afera koje su ga okruživale.

Zahtjev predsjednika direktoru FBI-a za obustavom istrage, pogotovo one koja se izravno dotiče njega, prema raznim tumačenjima mogla bi predstavljati kazneno djelo, za koje je predsjednika SAD-a moguće procesuirati ponajprije kroz postupak opoziva (impeachmenta), dakle u Kongresu.

Sudeći prema prethodnim situacijama u kojima je na čelo istrage bio postavljen specijalni tužitelj, Muellerova bi istraga mogla potrajati barem godinu dana, ako ne i nekoliko godina.

(Kliker.info-Jutarnji list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku