hamburger-icon

Kliker.info

Nezapamćeno osporavanje volje naroda : Podrška Trumpa i 17 država tužbi Teksasa za poništavanje rezultata izbora

Nezapamćeno osporavanje volje naroda : Podrška Trumpa i 17 država tužbi Teksasa za poništavanje rezultata izbora

10 Decembra
06:00 2020

Predsjednik SAD Donald Trump  zatražio je u srijedu od američkog Vrhovnog suda da mu dozvoli da se pridruži tužbi države Teksas u pokušaju da preokrene rezultate izbora njihovim poništavanjem u četiri ključne države. Ova parncia je dobila podršku još 17 američkih saveznih država, prenosi Reuters.

Ovo je najnoviji pokušaj da se ospori pobjeda izabranog demokratskog predsjednika Joe Bidena na predsjedničkim izborima 3. novembra. U posebnom podnesku, advokati 17 država predvođeni republikanskim državnim tužiocem u Misouriju Ericom  Schmittom takođe su pozvali devet sudija Vihovnog suda da razmotri ovaj slučaj.

Dosadašnji pokušaji da se u ime Trampa na sudovima ospori izborne rezultate nisu uspjeli.

Američki Vrhovni sud odbacio je u utorak zahtjev republikanaca koji su tražili da se odbaci 2,5 miliona glasačkih listića koji su pristigli poštom u Penssylvaniji, jednoj od ključnih saveznih država u kojoj je pobedio Biden .

Sudije su odbile da blokiraju Pennsylvaniji  da proglasi Bidenovu  pobjedu u ovoj državi.

 

Cilj tužbe, koju je u utorak najavio republički državni tužilac iz Teksasa Ken Paxton , ima za cilj da ospori rezultate izbora u četiri države u kojima je Trump izgubio od Bidena  nakon što je u njima pobijedio 2016. godine.

Trump je lažno tvrdio da je pobijedio i iznio neutemeljene navode o široko rasprostranjenoj prevari. Zvaničnici Pennsylvanije , Georgije , Arizone i Wisconsina  saopštli su da nisu pronašli dokaze za takvu prevaru.

Trump je napisao na Twitteru : “Intervenisaćemo u slučaju Teksas (plus mnoge druge države). Ovo je veliki pitanje. Našoj zemlji treba pobjeda!”

 

Stručnjaci za izborno pravo smatraju da tužba Teksasu nema velike šanse za uspjeh jer je pravno neutemeljena.

„I proceduralno i suštinski, to je haotično“, rekao je Justin Levitt, profesor na Pravnom fakultetu Loyola u Californiji. „Nema šanse da sud prihvati da razmotri ovaj slučaj,“ dodao je Levitt.

Pored Misourija , tužbi Teksasa su se pridružili: Alabama, Arcanzas, Florida, Indijana, Canzas, Louisiana , Misisipi, Montana, Nebraska, Sjeverna Dakota, Oklahoma, Južna Karolina, Južna Dakota, Tennessee, Utah i Zapadna Virginija .

Sve ove države u pomentoj tužbi zastupaju republikanski zvaničnici. U svima, osim u tri, guverneri su republikanci.

Zvaničnici iz Georgie , Michigana , Pennsylvanie  i Visconsina  nazvali su tužbu bezobzirnim napadom na demokratiju. Podnijeta je direktno Vrhovnom sudu, a ne nižem, kao što je predviđeno za određene parnice između država.

U tužbi Teksasa se tvrdi da su nezakonite promjene koje su pomenute četiri države izvršile u postupku glasanja usred pandemije koronavirusa omogućavajući glasanja poštom.

Teksas je zatražio od Vrhovnog suda da odmah onemogući ove četiri države da koriste rezultate glasanja za imenovanje elektora koji će na skupštini 14. decembra potvrditi izbor novog predsednika SAD.

Biden je dobio 306 elektorskih glasova – daleko više od potrebnih 270 – u poređenju sa Trumpovih 232. Pomenute četiri države u kojima  je pobijedio Biden , daju 62 elektora.

Teksas je takođe zatražio od Vrhovnog suda da odloži glasanje 14. decembra na Izbornom koledžu, datum koji je zakonom određen 1887. godine.

Demokrate i drugi kritičari optužili su Trampa da želi da smanji povjerenje javnosti u integritet izbora u SAD i potkopa demokratiju pokušavajući da ospori volju glasača.

(Kliker.info-RSE)

Podijeli

2 0 komentara

 1. FAJTER
  FAJTER 11 Decembra, 01:31

  TRAMP SAM0 TRAŽI DA DOKAŽU DA JE BAJDEN POŠTENO POBIJEDIO

  Odgovori
 2. PRAVA ISTINA
  PRAVA ISTINA 11 Decembra, 05:19

  IZGUBIO SI TRAMP IZBORE I STA SADA ZELES. POKUSAJES DA SVOJU LAZNU I FALSIFIKOVANU TUZBU PROTURIS DO VRHOVNOG SUDA SAD JER U VRHOVNOM SUDU SU VECINA SUDIJA REPUBLIKANCI, A PRED IZBORE SU PROTIV ZAKONITO IZABRAO SUDKINJU KOJA PODRZAJE REPUBLIKANCE JER JE SUDKINJA UMRLA KOJA JE PODRZAVA DEMOKRATE. ZBOG VECINE SUDIJA REPUBLIKANACA U VRHOVNOM SUDU TI CINIS SVE DA SVOJU LAZNU TUZBU OROTURIS DO VRHOVNOG SUDA I NA TAJ NACIN DA VRHOVNI SUD KAZE DA SI TI POBJEDIO. OVO SE NIKADA NE MOZE DESITI I PRIHVATI JEDNOM DA JE BAJDEN POBJEDIO IZBORE DA NEBI DOSLO DO NEMIRA U SAD KOJE TI ZELIS

  Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku