hamburger-icon

Kliker.info

Nezapamćeni masakr : Raste broj ubijenih učenika u Pakistanu (Video)

Nezapamćeni masakr : Raste broj ubijenih učenika u Pakistanu (Video)

16 Decembra
18:14 2014

pakistanuzas2Najmanje 142 ljudi, od toga 132 djece, ubijeno je u napadu pakistanskih talibana (TTP) na vojnu školu u Peshawaru, na sjeverozapadu Pakistana, saopštila je vojska.Nekoliko eksplozija i pucnjava se čulo kada su šestorica muškaraca napala Javnu vojnu školu u utorak ujutro, u jednom od najkrvavijih napada u pakistanskoj historiji. Više od 120 učenika je ranjeno. Zvaničnici su kazali Al Jazeeri da su svi napadači ubijeni u operaciji.

Novinar Al Jazeere Kamal Hyder javio je iz Peshawara da je “većina mlađih učenika pobjeglo iz škole, ali da stariji učenici nisu bili te sreće”.Smrtonosni napad je izazvao šok i bijes širom svijeta. Pakistanski premijer Nawaz Sharif je kazao da se radi o “državnoj tragediji” te da su ubijena “njegova djeca”.Potreseni preživjeli su kazali da je napad bio pravi pokolj. Napadači su došli obučeni u paravojne uniforme i tražili su ljude koje bi ubili.

Preživjeli Shahrukh Khan  (16) je ustrijeljen u obje noge. On je kazao da uspio da preživi tako što se pravio da je mrtav.”Muškarac u velikim čizmama je tražio učenike i pucao u njihova tijela. Ležao sam najmirnije što sam mogao zatvorenih očiju, čekajući da me opet ustrijele”, rekao je Khan, smješten na traumatologiji bolnice Lady Reading.Najmanje šest talibanskih napadača je ušlo u školu putem obližnjeg groblja, javio je ranije Hyder.

Trodnevna žalost

Pakistanski premijer je kazao lokalnim medijima u Peshawaru da će u državi biti proglašena trodnevna žalost.”Mislim da, dok god u potpunosti ne očistimo zemlju od terorizma, ovaj rat će se nastaviti. Niko to ne treba dovoditi u sumnju”, kazao je on.

“Vlada je, zajedno sa pakistanskom vojskom, pokrenula kampanju Zarb-e-Azb [u Sjevernom Vazitrstanu], a rezultati su svima očiti. Zarb-e-Azb će se nastaviti dok terorizam u ovoj zemlji ne doživi svoj kraj”, kazao je Nawaz Sharif.

“Razgovarali smo sa Afganistanom, kako bi zajedno sa njima okončali ovaj terorizam. Niko ne treba sumnjati u našu odlučnost, ona neće oslabiti zbog ovog napada”, kazao je premijer Pakistana.

“Nacija bi se trebala ujediniti i trebala bi spremno priskočiti u borbu protiv ovog terorizma. Ne bi smjelo biti razlika među ljudima ove nacije, svi bi trebali biti ujedinjeni [protiv ovoga]”.Glasnogovornik frakcije Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP), odnosno pakistanskih talibana, kazao je da je napadačima naređeno da upucaju starije učenike u školi.

Shaukat Yousafzai, ministar zdravlja Khyber Pakhtunkhwae, kazao je da se nastava odvijala u dijelu škole za starije učenike, kada je odjeknula eksplozija.

“Ovo je veoma tužan događaj, a ovo su naša djeca, djeca Pakistana. Ubijanjem ove djece, ne znam kakvu su uslugu islamu učinili ovi teroristi”, rekao je Yousafzai.Vojni zvaničnici su kazali da je najmanje šest muškaraca ušlo u Javnu vojnu školu, te da se smatra da se u školi nalazilo blizu 500 učenika i učitelja.

TTP: Napad je osveta

Muhammad Khorasani, glasnogovornik TTP-a, kazao je Al Jazeeri da je šest bombaša-samoubica poslano u školu.On je rekao da je napadačima naređeno da dopuste najmlađim učenicima da napuste školu, ali da ubiju ostale.Napad je osveta za tekuću operaciju pakistanske vojske usmjerene protiv TTP-a i njihovih saveznika u plemenskom području Sjeverni Vaziristan, rekao je Khorasan.

Predstavnici TTP-a su kazali da su članovi njihove porodice ubijeni u kampanji pakistanske vojske, te da je napad na školu čin osvete zbog tih ubistava.”Mnogi članovi TTP-a su izgubili članove porodice i kazali su da žele nanijeti bol”, javio je Kamal Hyder.

“Ali mnogi obični ljudi upisuju djecu u vojne škole, jer one imaju relativno viši standard obrazovanja, tako da je ovim pogođen i obični narod.”Pakistanska vojska je započela operaciju Zarb-e-Azb protiv TTP-a i njihovih saveznika 15. juna, te su saopćili da su od grupe do sada ponovi zauzeli velika područja teritorije, ubivši više od 1.270 njihovih boraca.Vojska također provodi vojnu operaciju u Khyber Agencyju, koji se graniči sa Peshawarom, gdje su, prema navodima vojske, ubili najmanje 179 boraca.

(Kliker.info-Aljazeera)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku