hamburger-icon

Kliker.info

Nezapamćeni bijeg turista sa Jadrana : Formiraju se kilometarske kolone na izlazima iz Hrvatske

Nezapamćeni bijeg turista sa Jadrana : Formiraju se kilometarske kolone na izlazima iz Hrvatske

16 Avgusta
17:38 2020

Na graničnim izlazima iz Hrvatske formiraju se veće kolone vozila, nakon što su Italija i Austrija uvrstile Hrvatsku na listu visokorizičnih zemalja, zbog povećanja broja zaraženih korona virusom.

Neki od turista iz tih zemalja rekli su da su njihovi godišnji odmori završeni i da Hrvatsku ne napuštaju zbog korona virusa, dok su drugi rekli da bi prekinuli odmor, kako ne bi morali u karantin nakon povrata u matičnu zemlju.

Austrijski kancelar Sebastina Kurz rekao je u nedjelju da svi koji su se od 7. augusta iz Hrvatske vratili u Austriju, odnosno koji se vrate do ponoći, postoji mogućnost besplatnog testiranja, i apelovao na građane da tu mogućnost iskoriste.

“Korona virus se širi prije svega preko osoba koje se vraćaju sa odmora, posebno iz Hrvatske”, rekao je kancelar, prenio je Tanjug.

Stroge kontrole i na hrvatko-italijanskoj granici

Također, i prema odluci talijanske vlade sve osobe koje iz Hrvatske ulaze u Italiju prilikom ulaska moraju imati negativan test na korona virus koji nije stariji od 72 sata ili se testirati u roku od 48 sati od ulaska u Italiju.

Odluka se odnosi na državljane Hrvatske, ali i na osobe koje su boravile u Hrvatskoj, uključujući i talijanske državljane. Tranzit kroz Republiku Italiju trenutno nije ograničen te za njega nije potreban negativan test.

“Imamo jako puno otkazivanja i ranijih odlazaka Talijana i Austrijanaca zbog preporuka iz njihovih zemlja. Austrijanci ne znaju što ih od ponedjeljka očekuje po povratku. Pratimo vijesti, Talijani su uveli testiranje, testiranje uvode i Austrijanci, a ako to naprave i Slovenci, možemo se pozdraviti sa sezonom. Taman smo mislili da ćemo lijepo odraditi i rujan, ali situacija se mijenja iz dana u dan”, rekao je za Glas Istre Roland Cinkopan, direktor Turističkog naselja Bi Village u Fažani.

U Hrvatskoj je službeno na odmoru oko 3.000 austrijskih državljana, ali vlasti smatraju da je brojka i višestruko veća, prenio je hrvatski portal Index.

Pojačan je promet na cestama u priobalju, trajektnim pristaništima, većini cesta u smjeru unutrašnjosti, kao i na pojedinim graničnim prijelazima gdje su moguća i duža čekanja (više od jednog sata). Na autocestama u blizini odmarališta i čvorova mogući su kraći zastoji, vozi se u koloni i usporeno, javio je Hrvatski automoto klub. 

(Kliker.info-AJB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku