hamburger-icon

Kliker.info

Nezapamćena suša i akcija bez presedana : Prvi put u istoriji Kalifornije uvedena restrikcija potrošnje vode (Video)

Nezapamćena suša i akcija bez presedana : Prvi put u istoriji Kalifornije uvedena restrikcija potrošnje vode (Video)

02 Aprila
05:50 2015

susa111Guverner Kalifornije Jerry Brown   u srijedu je proglasio vanredno stanje u vodosnabdijevanju i naredio da se u svim gradovima potrošnja smanji za 25 odsto. Nastupila je suša, nezapamćena u istoriji, koja zahtjeva akciju bez presedana”, rekao je Brown na konferenciji za novinare u Sijera Nevadi, gdje ga je, umesto snijega uobičajenog za početak proljeća, okruživala požutjela trava.

“Moramo da uložimo maksimalne napore i uštedimo vodu na sve načine”, rekao je Brown  i dodao da se odluka odnosi na sve stanovnike, preduzeća i poljoprivednike.  Potrošnju vode moraće značajno da smanje i univerziteti, golf tereni i groblja, kao i vlasnici travnjaka.

Uz to, kako je naveo, nužno je da se više od četiri miliona kvadratnih metra travnjaka u Kaliforniji zamijeni prekrivačem otpornim na sušu.  Građanima koji imaju svoje pumpe za vodu, biće omogućeno da ih zamijene štedljivijim.  Debljina snježnog pokrivača od kojeg dobrim dijelom zavisi snabdjevanje Kalifornije vodom, smanjuje se iz godine u godinu, a elektronska mjerenja u martu pokazuju da je snijega za 20 odsto manje od istorijskog prosjeka.  Snežni pokrivač je 1. aprila, kada je obično na vrhuncu, ove godine čak daleko ispod istorijskog minimuma iz 1977. i 2014. kada je bio 25 odsto manji od uobičajenog. (Kliker.info-Beta)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku