hamburger-icon

Kliker.info

Nezadovoljstvo kanadskih Bošnjaka : Antibosanskog djelovanja ambasadorice BiH u Kanadi Koviljke Špirić

Nezadovoljstvo kanadskih Bošnjaka : Antibosanskog djelovanja ambasadorice BiH u Kanadi Koviljke Špirić

03 Avgusta
06:59 2017

Institut za istraživanje genocida, Kanada  i Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike oglasili su se povodom, kako navode , antibosanskog djelovanja ambasadorice BiH u Kanadi Koviljke Špirić koja ne štiti interese države BiH i svih njenih naroda. Zajedničko saopštenje IGK  i KBSA  objavljujemo u cijelosti.

Kanadski Bošnjaci i njihove organizacije i zajednice posebnu pažnju poklanjaju političkoj, kulturnoj, akademskoj i nadasve ekonomskoj reintegraciji, jačanju i razvoju države BiH, odnosno jačanu i promovisanju bosanskohercegovačkih vrijednosti u kanadskom Kulturnom mozaiku. U tom pravcu ostvarena je zavidna saradnja sa kanadskim političkim, kulturnim i akademskim institucijama i pojedincima.

Otvaranje Ambasade BiH u Kanadi dočekali smo sa velikim očekivanjima. Sa još večim očekivanjima dočekana je ambasadorica, Koviljka Špirić. Vjerovali smo da će nova ambasadorica za razliku od svojih predhodnika povezati Kanadu i BiH, zaštiti bosanskohercegovačke interese i promovisati bosanskohercegovačke vrijednosti. Međutim sve je ostalo na očekivanjima i našoj zgranutošću prema onome što bi se moglo opisati kao – opstrukcija prema državi BiH i opstrukcija prema bošnjačkim organizacijama i zajednicama u Kanadi.

Ambasadorica nije predstavljala BiH, već političku opciju entiteta Republika Srpska. Ambasadorica nije dočekala visoku delegaciju Parlamentarne Skupštine BiH u Otavi, nije dostavila pismo zahvale Parlamentarne skupštine BiH Kanadskom parlamentu poslije usvajanja dvije rezolucije o genocidu u Srebrenici, skoro anulirala rad Kanadsko-bosanskohercegovačke parlamentarne grupe prijateljstva koja je formirana da  osigura podršku Kanadskog parlamenta neophodnim političkim i ekonomskim reformama u BiH, unaprijedi saradnju Kanade i BiH, te saradnju parlamenta dviju zemalja i predstavi vrijednosti bosanskohercegovačke države i društva u kanadskom društvu i državi, najavljeni sporazum o socijalnom osiguranju između Kanade i BiH nije usvojen, nikoga od najušpješnijih kanadskih Bošnjaka nije pozvala u ambasadu za vrijeme boravka ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnadka u Kanadi, nikada nije izvršila obečanje sa početka svoje diplomatske karijere u Kanadi o posjeti Bošnjacima u kanadskom gradu Hamiltonu, i ono što nas posebno zabrinjava potpuno je degradirala i ponižavala bošnjačke organizacije, zajednice i pojedince u Kanadi koji su ostvarili zavidnu saradnju sa najvišim kanadskim organima. Nista nije uradila od vitalnog interesa za državu BiH. Jer ambasada je bila njen vlastiti privatni posjed. Nikada nije čestitala bilo kakav državni praznik.

Poslije priznavanja bosanskog jezika u Kanadi, upotrebe narodnog imena Bošnjak u kanadskim političkim i statističkim dokumentima, formiranja Kanadsko-bosanskohercegovačke parlamentarne grupa prijateljstva, Kanada jedna od rijetkih država u svijetu koja je sa dvije rezolucije politički priznala sudski utvrđene činjenice o genocidu u Srebrenici. U proceduri Kanadskog parlamenta je i zakon o utvrđivanju 11. jula kao Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. U kanadskom muzeju za ljudska prava i slobode u Vinipeku se nalazi stalna postavka o genocidu u Srebrenici. U kanadskom gradu Windsoru je otkriven prvi spomenik žrtvama genocida u Srebrenici u bosanskohercegovačkoj dijaspori. U nekim kanadskim školama i fakultetima se izučava genocid u Srebrenici. Gradonačelnici Hamiltona i Windsora su proglasili 11. juli Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.  Kanada obilježava 31. maj, Svijetski dan bijelih traka, kanadski grad Hamilton obilježava Dan državnosti BiH i Dan nezavisnosti BiH, Ovi pokazatelji jasno govore da je Kanada svijetski lider u traganju za istinom o genocidu u Srebrenici i pravdi za žrtve tog zločina. U godini kada Kanada obilježava 150 godina od svoje nezavisnosti, u godini kada naša domovina, BiH, obilježava 25 godina od svoje nezavisnosti, u godini kada obilježavamo 25 godina od kanadskog priznanja nezavisnosti BiH svima članovima Kanadskog parlamenta je uručen Cvijet Srebrenice, simbol genocida u Srebrenici i BiH.

Kanadska bošnjačka zajednica, čiji članovi su u večini preživjele žrtve genocida u BiH nosi gorke uspomene i duboke ožiljke na jedan sistem koji je proizveo osobu za ambasadora poput Koviljke Špirić. To je moralno i ljudski deklasirana osoba, ponosni čuvar rezultata agresije i genocida u BiH, koja je u vrijeme svetog muslimanskog praznika, Ramazana govorila, – “ja sam bog za one koji poste..” , koja je zabranila upotrebu riječi genocid u Srebrenici na jedinom komadu bosanskohercegovačke zemlje u Kanadi, ambasadi BiH, koja je organizovala posjetu Željke Cvijanović u Torontu u ime  jačanja institucionalnih i ekonomskih veza entiteta Republike Srpske s Kanadom.

To je direktno ugrožavanja integriteta, suvereniteta i nezavisnosti BiH. Niko osim ambasadorice iz ambasade BiH u Otavi nije bio na tom sastanku. Radilo se o ilegalnoj aktivnosti Dodikovog advokata. Promovisati entitet Republika Srpska kao subjekt koji može razgovarati sa kanadskim zvaničnicima protivno je svim međunarodnim pravilima i opasno je antibosansko i antievropsko djelovanje koje ugrožava mir i stabilnost.

Bolju zajedničku bosanskohercegovačku budućnost nije moguće graditi veličanjem vojske i policije entiteta Republike Srpske, jer su odgovorni za presuđeni genocid, a to su pokušavali Željka Cvijanović i Koviljka Špirić. Radi se o pokušajima paradiplomatskog djelovanja protiv vlastite države koju navodno predstavlja. I na kraju največi pokazatelj neprofesionalizma i nekompletnosti ambasadorice jeste činjenica da se nije odazvala ni na jedan od državnih praznika BiH.

Mi shvatamo da diplomatska i konzularna predstavništva djele sudbinu države BiH. Znamo da situacija u našoj matici nije sjajna i znamo da se stoga diplomati ne mogu odazivati na sve manifestacije. Ali isto tako znamo da postoje prioriteti bez izuzetaka, da se ravnopravno sva tri večinska naroda i njihove organizacije moraju obilaziti.

Pozivamo najodgovornije bosanskohercegovačke, posebno bošnjačke političke predstavnike da odmah ulože svoj autoritet u smislu poboljšavanja odnosa između ambasade BiH u Kanadi i kanadskih bošnjačkih organizacija i zajednica. Vrijeme ili da novi, dolazeći ambasador mjenja odnos prema bošnjačkim oblicima organizovanja Kanade. Mi smo uvjek spremni i otvoreni na saradnju koja ide u smjeru dobrobiti države BiH i Bošnjaka, navodi se u  zajedničkom saopštenju za javnost Instituta  za istraživanje genocida, Kanada i Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike.

(Kliker.info)

Podijeli

Jedan komentar

  1. Mehmed
    Mehmed 14 Oktobra, 22:38

    Zasto je neko preokrenuo historiju 1995g……………………..
    http://kamenjar.com/12-listopada-1995-juzni-potez-zasto-je-zaustavljen-napad-na-banja-luku/

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku