hamburger-icon

Kliker.info

New Yorker : CIA razapela na križ zatvorenika Abu Ghraiba

New Yorker : CIA razapela na križ zatvorenika Abu Ghraiba

29 Juna
13:46 2009

Iako je CIA nedavno potvrdila da više neće provoditi pojačane metode ispitivanja zatvprenika, u javnost je procurio novi slučaj okrutnog

ubojstva zatvorenika. New Yorker je u reportaži od 22. ljula objavio da je CIA na križ razapela zatvorenika u zloglasnom zatvoru Abu Ghraib. „Forenzički nalazi otkrili su da je zatvorenik bio razapet te da je umro od gušenja. Ruke su mu bile pribijene na križ, a također su mu polomljena rebra“, navodi se u članku. Vojni patolozi njegovu su smrt proglasili ubojstvom, no datum njegove nasilne smrti nije objavljen. Dalje se podsjeća kako protiv CIA-e nikada nije podignuta kaznena prijava zbog mučenja zatvorenika, iako su od posljedica zlostavljanja tijekom okrutnog ispitivanja već najmanje trojica zatvorenika umrla.

 Organizacija Human Rights First čak tvrdi da je najmanje 100 zatvorenika umrlo u američkom zarobljeništvu u Iraku i Afganistanu. „Nema sumnje da su ispitivanja koja je provodila američka vojska završila smrću zatvorenika“, izjavio je Anthony Romero, izvršni direktor ACLU-a (Udruga za promicanje sloboda civila). „Dužnosnici na visokim pozicijama koji su znali za mučenja i nisu reagirali te oni koji su stvorili i podržavali takvu politiku moraju snositi odgovornost. Amerika mora izvući glavu iz pijeska i sankcionirati zlostavljanje zatvorenika“, upozorio je Romero. (Kliker.info-Jutarnji list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku