hamburger-icon

Kliker.info

New York Times : Više od 500 američkih zvaničnika potpisalo pismo u kojem protestira protiv Bidenove politike prema Izraelu

New York Times : Više od 500 američkih zvaničnika potpisalo pismo u kojem protestira protiv Bidenove politike prema Izraelu

15 Novembra
06:26 2023

Više od 500 političkih imenovanih predstavnika  i članova osoblja koji predstavljaju oko 40 vladinih agencija poslalo je u utorak pismo predsjedniku Bidenu u kojem protestira zbog njegove podrške Izraelu u njegovom ratu u Gazi.

U pismu, u sklopu rastućeg internog neslaganja oko podrške ratu od strane administracije, predsjednik se poziva da zatraži hitan prekid vatre u pojasu Gaze i da natjera Izrael da dozvoli humanitarnu pomoć. To je posljednje od nekoliko protestnih pisama zvaničnika iz cijele Bidenove  administracije, uključujući tri interna dopisa državnom sekretaru Antonyju J. Blinkenu koje je potpisalo desetine službenika State Departmenta, kao i otvoreno pismo koje je potpisalo više od 1.000 zaposlenika američke agencije za međunarodni razvoj.

Potpisnici pisma dostavljenog u utorak i pisma koje kruži među zaposlenima USAID-a su anonimni, objašnjava se u pismu USAID-a, zbog “brige za našu ličnu sigurnost i rizika od potencijalnog gubitka posla”.

Iako je Bidenova administracija nedavno počela izražavati zabrinutost zbog velikog broja ubijenih palestinskih civila, pozivajući Izrael da pokaže suzdržanost, čini se da ta nova kritika ne smiruje mnoge u američkoj vladi.

Pismo, čiju je kopiju pregledao The New York Times, počelo je osuđivanjem napada Hamasa 7. oktobra, a zatim je predsjednika  Bidena pozvao da zaustavi krvoproliće uzrokovano izraelskom vojnom kampanjom odmazde u Gazi.

“Pozivamo predsjednika Bidena da hitno zahtijeva prekid vatre; i da pozove na deeskalaciju trenutnog sukoba osiguravanjem trenutnog oslobađanja izraelskih talaca i proizvoljno zatočenih Palestinaca; obnavljanje vode, goriva, struje i drugih osnovnih usluga; i donošenje adekvatne humanitarne pomoći u pojas Gaze”, navodi se u pismu čiji sadržaj prenosi The New Yort Times.

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku