hamburger-icon

Kliker.info

New York Times o umjetnoj inteligenciji : ‘Ovo je najveći izum čovječanstva. Pogodit će nas kao tornado ‘

New York Times o umjetnoj inteligenciji : ‘Ovo je najveći izum čovječanstva. Pogodit će nas kao tornado ‘

23 Marta
05:02 2023

U samo nekoliko mjeseci sistem  umjetne inteligencije ChatGPT donio je pravu revoluciju – daje savjete, piše i lektorira tekstove, pomaže u prilikom popravka automobila i još puno toga.

Poznati američki esejist i višestruki dobitnik Pulitzerove nagrade Thomas Lauren Friedman u najnovijoj kolumni za New York Times pokušao je objasniti što bi to moglo značiti za čovječanstvo.

Ispričao je kako je prošle sedmice  doživio nevjerojatno, ali i uznemirujuće iskustvo. Craig Mundie, bivši glavni direktor za istraživanje i strategiju u Microsoftu demonstrirao mu je GPT-4, najnapredniju verziju chatbota umjetne inteligencije, kojega je razvio OpenAI.

Craig se pripremao izvijestiti odbor Planet Worda, muzeja jezične umjetnosti o utjecaju ChatGPT-a na riječi, jezik i inovacije.

– Moraš shvatiti, upozorio me Craig prije nego što je započeo svoj demo, ovo će promijeniti sve što radimo u vezi s bilo čim. Mislim da je to najveći izum čovječanstva ikada. Kvalitativno je drugačiji i donijet će transformaciju, upozorio me tada Craig.

Dodao je kako će veliki jezični modeli poput ChatGPT-a stalno povećavati svoje mogućnosti i odvesti nas prema ‘obliku opće umjetne inteligencije‘, i pružati učinkovitost u operacijama, idejama, otkrićima i uvidima koje dosad nikada nisu bile moguće u svom domenama.

Kako piše Friedman, Craig je najprije zamolio GPT-4, za koji je Craig bio napredni korisnik i upravo je bio pušten u javnost – da sažeto opiše muzej Planet Word i njegovu misiju. Učinio je to savršeno, u samo nekoliko sekundi.

Zatim ga je zamolio da učini isto u 200 riječi. Opet je trajalo tek nekoliko sekundi. Zatim ga je zamolio da učini isto na arapskom. zatim na mandarinskom. Opet samo dvije sekundi. Zatim opet na engleskom, ali u obliku Shakespeareova soneta. Još nekoliko sekundi.

– Jedva sam zaspao te noći. Dok sam promatrao sistem  umjetne inteligencije kako proizvodi takvu razinu originalnosti na više jezika u samo nekoliko sekundi navelo me da se sjetim zapažanja velikog pisca SF-a Arthura C. Clarkea da se ‘bilo koja dovoljno napredna tehnologija ne razlikuje od magije‘, napisao je.

‘Pogodit će nas tornado‘

(Jutarnji list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku