hamburger-icon

Kliker.info

New York Times o detaljima crne kutije : Neko je zaključao kokpit, jedan je pilot pokušao razvaliti vrata!

New York Times o detaljima crne kutije : Neko je zaključao kokpit, jedan je pilot pokušao razvaliti vrata!

26 Marta
04:16 2015

crnakutija1Samo nekoliko sati nakon što su francuski istražitelji objavili da su preslušali audiozapis iz kokpita u njemačkom Airbusu koji se sa 150 putnika i članova posade u utorak zabio u planinu u francuskim Alpama, počeli su curiti detalji o sadržaju snimke.

Premda je šef istražiteljske agencije BEA-e Rémi Jouty na konferenciji za novinare u srijedu samo kratko izjavio da je posljednje što se na snimci može čuti rutinska potvrda posade kao odgovor na uputu kontrole leta, New York Times   izvještava o nimalo rutinskim događajima koji su prethodili posljednjim sekundama audiozapisa.

Jedan neimenovani istražitelj uglednom američkom dnevniku otkrio je da se iz snimke može zaključiti kako je je jedan od pilota napustio kokpit prije nego je letjelica niskotarifne kompanije Germanwings započela sa svojim dramatičnim poniranjem. Ne samo da je kokpit napustio, nego se u njega nije mogao vratiti, a to je svim silama pokušavao.

Tokom prvog dijela leta iz Barcelone za Düsseldorf, razgovor članova posade bio je vrlo opušten i sve je teklo glatko, navodi jedan visokopozicionirani vojni istražitelj. Vrijeme je bilo vedro i sve se činilo sasvim uobičajeno. Jedan je pilot zatim napustio kokpit.

‘Čuje se da tip izvana kuca lagano na vrata, ali nitko mu ne odgovara. Zatim udara jače, a odgovora i dalje nema. Odgovor nije ni dočekao’, otkrio je istražitelj.

‘Čuje se da pokušava provaliti kroz vrata’, dodaje istražitelj uz napomenu kako nije jasno zašto je pilot napustio kokpit. ‘Ono što je sigurno je da je na samom kraju leta drugi pilot u kokpitu bio sam i svom kolegi nije otvorio vrata’, kaže još istražitelj, koji je želio ostati anoniman jer istraga o nesreći još traje, zapravo , tek je u svojim začecima.

Ovim novim podacima misterij o mogućim uzrocima pada aviona samo se dodatno produbljuje, piše New York Times . Letjelica je desetak minuta polagano silazila s visine od 38.000 stopa, a tokom tog perioda nikakve komunikacije iz aviona s kontrolorima leta nije bilo niti je zabilježena ikakva aktivnost koja bi upućivala na izvanrednu situaciju. Prema dosad raspoloživim podacima, nema naznaka da su motori Airbusa A320 bili oštećeni u mjeri koja bi izazvala katastrofu.

Avion je u trenutku zabijanja u planinu letio dovoljno brzo da se raspao u prilično sitne komade nakon čega je ostalo relativno malo očitih tragova koji bi odmah upućivali na uzrok.Franuski su istražitelji dlužbeno objavili iznimno malo detalja o dosadašnjoj istrazi, a glasnogovornica agencije BEA za New York Times je odbila komentirati otkriće anonimnog istražitelja. ‘Naše ekipe nastavljaju s analizom sadržaja snimke. Čim budemo imali točne podatke, sazvat ćemo press konferenciju’, izjavila je Martine del Bono.

U međuvremenu, tužitelji u Marseilleu, koji su pokrenuli neovisnu istragu o mogućem počinjenju kaznenog djela u vezi s ovom nesrećom, NYT-u nisu bili dostupni za komentar novih informacija.Potraga za drugom crnom kutijom, onom koja bilježi sve tehničke podatke o avionu tijekom leta, i dalje traje. Dosad je pronađeno samo njezino kućište, no u njemu nije bilo memorijske kartice s podacima. Pretpostavlja se da je od siline udarca izbačena iz teško oštećenog kućišta, a moguće je i da je uništena.

Već spomenuti Rémi Jouty otkrio je da je posljednja poruka iz kokpita odaslana u 10:30 ujutro i činilo se da let ide prema planu. No, nekoliko minuta poslije, Airbus je iz zasad nerazjašnjenih razloga počeo ponirati. U 10:40 sati i 47 sekundi avion je posljednji put zabilježen na radaru. Tada se nalazio na visini od 6.175 stopa, što je otprilike visina na kojoj je udario u planinu pri čemu se dezintegrirao.

 

Jedno od glavnih pitanja na koje nema odgovora je zašto je posada čitavo vrijeme poniranja šutjela. Neki eksperti koji nisu uključeni u istragu iznose tezu da je pilote možda onesposobio kakav neočekivani događaj, poput požara ili pada tlaka.

Neimenovani francuski istražitelj kaže da je uznemirujuće što piloti međusobno nisu komunicirali tijekom posljednjih minuta leta i napominje da nije moguće isključiti mogućnost da je ta šutnja bila namjerna. ‘Ne sviđa mi se to’, rekao je dužnosnik, uz ogradu da je zasad jako malo informacija o cijeloj katastrofi dostupno. ‘Meni se to čini čudno: jako dugo poniranje normalnom brzinom bez ikakve komunikacije, a vrijeme je pritom bilo sjajno.’

Isti dužnosnik ponavlja tezu eksperata izvan istrage da su piloti možda bili onesposobljeni nekim događajem poput pada tlaka, zbog čega su mogli ostati bez kisika. ‘Iako svi piloti uz sebe imaju maske s kisikom, prije nego ih stave morali bi postati svjesni da dolazi do dekompresije. Ako iz bilo kojeg razloga ne bi shvatili što se događa na vrijeme, onesvijestili bi se. Zasad ništa ne upućuje na tehnički kvar pa moramo razmatrati i mogućnost nečije namjere’, dodaje dužnosnik.

Jouty je ranije na press konferenciji izjavio da je prerano špekulirati o uzrocima. ‘U ovome trenutku nemam ni početak scenarija’, rekao je i dodao da zasad nema dokaza koji bi upućivali na dekompresiju ili eksploziju tijekom leta.

Francuski ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve za tamošnji je RTL Radio izjavio da terorizam u ovom trenutku nije ‘vjerojatna hipoteza’, ali da nijedna teorija nije u potpunosti isključena. Dodao je da zbog veličine terena na kojemu su se raspršili komadi olupine ne izgleda da je letjelica eksplodirala u zraku, nego da se raspala prilikom udara u planinu.

Lufthansa, kompanija koja je vlasnik niskotarifne podružnice Germanwings, tragediju u Alpama službeno naziva nesrećom. Tvrtka je odbila javnosti otkriti identitete pilota, jedino je za kapetana navela da je veteran s 10-godišnjim iskustvom, koji je samo u Airbusu A320 proletio više od 6.000 sati.Na mjestu pada su francuski istražitelji iz agencija BEA, a stigli su i njihovi njemački kolege te tehnički savjetnici iz Airbusa i proizvođača avionskih motora CFM Internationala.

(Kliker.info-Jutarnji list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku