hamburger-icon

Kliker.info

New York Times : Abbas traži da NATO i Amerikanci čuvaju Palestinu

New York Times : Abbas traži da NATO i Amerikanci čuvaju Palestinu

03 Februara
14:18 2014

abas12Šest mjeseci od početka pregovora Izraela i Palestine  palestinski lider Mahmoud Abbas predložio je američkom državnom sekretaru Johnu Kerryju da snage NATO-a, predvođene Sjedinjenim Američkim Državama, patroliraju budućom državom Palestinaca, te da imaju svoje snage razmještene na cijeloj teritoriji države, na graničnim prelazima i unutar Jerusalema.Abbas je u intervjuu za The New York Times kazao kako izraelski vojnici do pet narednih godina mogu ostati na Zapadnoj Obali, te da se jevrejski naseljenici trebaju iseliti iz nove države Palestinaca u istom vremenskom roku.

Dodao je kako Palestina neće imati svoju vojsku, samo policiju, pa bi misija NATO-a bila odgovorna za sprečavanje šverca oružjem i terorizma, od čega Izrael strahuje.”Treća strana može ostati koliko god treba i gdje god želi, dakle ne samo na istočnim nego i na zapadnim granicama. Oni mogu ostati kao garancija za Izraelce, a kao zaštita za nas”, izjavio je palestinski lider američkim medijima.”Mi ćemo izvršiti demilitarizaciju. Mislite li da mi imamo bilo kakve iluzije da možemo biti sigurni ukoliko se Izraelci ne osjećaju sigurnim?”

Trajanje pregovora

Izraelska strana insistira na dugoročnom vojnom prisustvu u Dolini Jordan i na kontroliranju vremena i uslova povlačenja svojih trupa.Abbasov prijedlog je došao u vrijeme osjetljive etape izraelsko-palestinskih pregovora, koji su pod patronatom SAD-a.Kerry bi uskoro trebao predstaviti okvir osnovnih principa mirovnog dogovora, uključujući sigurnosni plan, granice približne onima iz 1967. godine, palestinsko priznavanje Izraela kao jevrejske države, te Jerusalem kao zajednički glavni grad.Specifičnosti okvira i načini kako će izraelski i palestinski lideri reagirati na njega odlučit će da li će se pregovori nastaviti i nakon 29. aprila, kada im je planirano okončanje.Prema izjavama nekoliko osoba uključenih u proces, pregovori bi se mogli nastaviti tokom 2014. godine, ukoliko Izrael zaustavi izgradnju nelegalnih naselja na područjima koja trebaju postati dio Palestine. (Kliker.indfo-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku