hamburger-icon

Kliker.info

New York : Silajdžić u UN-u zatražio podršku za ustavne prtomjene u BiH

New York : Silajdžić u UN-u zatražio podršku za ustavne prtomjene u BiH

23 Septembra
12:15 2010

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić u srijedu je na samitu u New Yorku izrazio predanost BiH Milenijskim ciljevima razvoja i zatražio međunarodnu podršku za ustavne promjene u zemlji. "Kao zemlja koja je nedavno prošla kroz veliko ratno razaranja i kasnije dobila značajnu međunarodnu pomoć  za obnovu, BiH sada ulaže napore da postigne održivost i preuzme odgovornost za sebe", rekao je Silajdžić na skupu u Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda posvećenom Milenijskim ciljevima razvoja.Silajdžić je kazao da se poslije "rata i agresije nametnutih Bosni" između 1992. i 1995. godine "samo mali dio izbjeglica i raseljenih koji su silom protjerani vratio svojim domovima.

 Oni osjećaju da se njihova osnovna prava i dalje krše. To je ogroman i težak zadatak kojem se moramo pozabaviti", kazao je.
Prema Silajdžiću, ključno je da BiH održi pozitivan trend koji je postignut i da uključi milenijske ciljeve u svoju politiku i strategiju, prenijele su agencije.Silajdžić je rekao da je BiH posvećena u potpunosti, zajedno s partnerima u međunarodnoj zajednici, da ojača samoodgovornost i stimulira dugoročni razvoj na putu ka punom članstvu u Evropskoj uniji."Još nismo u stanju u da u potpunosti shvatimo potencijale naše zemlje, jer naši disfunkcionalni etno-teritorijalni aranžmani ometaju naše napore i sprečavaju nas da napredujemo željenom brzinom. Pored toga, svjedoci smo eskalacije otvorenih poziva na secesiju jednog dijela BiH koji imaju destabilizirajući efekt na čitavu regiju", kazao je Silajdžić.Po Silajdžiću, da bi BiH u potpunosti iskoristila svoje potencijale, "treba da provede ustavne reforme, koje će stvoriti jedinstven ekonomski prostor i našu vladu učiniti funkcionalnom i racionalnom da bi mogla da izađe u susret potrebama građana".Silajdžić je zatražio podršku 
 međunarodne zajednice "u ovim reformskim procesima". (Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku